2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nappali fényben Rembrandt Éjjeli őrjárata

2011. október 27. 12:15 MTI

Új címre lehet szüksége Rembrandt Éjjeli őrjárat elnevezéssel híressé vált festményének, miután olyan új megvilágításba került szerdán, amely szinte nappali fényben láttatja.

Az amszterdami Rijksmuseumban történt változás megdöbbentő, mivel most a kép korábban alig látható vagy háttérbe száműzött szereplői is élénk színekben ugranak elő.

Az 1642-ben készült alkotás Frans Banninck Cocq és Wilhelm van Ruytenburch csapatát ábrázolja. A mű eredeti címe is a képen szereplő amszterdami polgárőrökre, illetve két vezetőjükre utal, akik a 34 ábrázolt személy között a két központi figurát adják a hatalmas vásznon.

Wim Pijbes, a múzeum igazgatója a szerdai bemutatón elmondta, hogy a - kompozíciója, dinamikus mozgásábrázolása, valamint a fények, színek és árnyékok használata miatt - Rembrandt legnagyszerűbb művének tartott festmény Éjszakai őrjárat elnevezése már nem találó, mert a besötétedett lakkréteget évtizedekkel ezelőtt eltávolították.

A múzeumban most bemutatott új LED-es megvilágítási technika még inkább visszahozza a mestermű eredeti megjelenését, és kiemeli egyebek közt a háttér zöldes kőből lévő boltíveit. Korábban halogén spotlámpákkal világították meg a festményt, ez azonban a vászon több mint 1 Celsius-fokos felmelegedéséhez vezetett. Az új LED-lámpák felülről lefelé irányulva sokkal egyenletesebben világítják meg a vásznat, ráadásul az általuk kibocsátott hő töredéke a korábbinak.

Rogier van der Heide, a Philips világítási szakértője elmondta, hogy a projekt körülbelül három hónapig tartott. Az alkalmazott fény végül gondosan kiválasztott fehér fények "igen összetett spektruma" lett, amely leginkább a délutáni napsütéshez hasonlítható, miközben nyugati irányba nézünk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár