2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett Washington zsidóknak írt levele

2011. október 26. 08:46

Amikor George Washingtont beiktatták hivatalába, Levi Sheftall levélben fejezte ki jókívánságait a Savannah városában lévő Mickve izraelita közösség nevében. Félő azonban, hogy George Washington válaszának eredeti kézirata elveszett.

Saul Rubin, a savannahi zsidóság történetét évtizedek óta kutató rabbi szerint az elnöki küldemény eredetijét egy 200 évvel ezelőtt tomboló tűzvész emészthette el. A levelet jegyző Levi leszármazottja, John Sheftall viszont úgy véli, hogy a dokumentum magánkézben lehet. A kiállításon látható levél valójában egy replika másolata.

A zsidó közösség a kezdetektől fogva jelen volt az 1733-ban alapított Savannah életében: dr. Samuel Nunez-nek fontos szerepe volt a vérhas járvány leküzdésében, Mordekháj Sheftall a helyi hagyomány szerint pedig a függetlenségi háború legmagasabb rendű izraelita tisztjévé vált. A városban eleinte jelenlévő szefárdok elmenekültek a Floridát ellenőrző spanyolok támadásai miatt, szerepüket később az askenáziak töltötték be.

Számos, a savannahi közösség szempontjából értékes forrás veszett el. Ezek egyikét a Sheftall naplók alkotják, amelyek a közösség 1733 és 1808 közötti életét taglalják. A naplók írását Benjamin Sheftall, Savannah egyik első generációs zsidó telepese, és egyben a levélíró Levi apja kezdte. A dokumentum születéseket, halálozásokat, házasságokat, pletykákat és kisebb botrányokat is rögzített, valamint tartalmazta annak a 22 zsidó embernek a listáját, akik útra keletek az Egyesült Államokba. Az értékes napló azonban a huszadik századra feledésbe merült, ám 1957-ben a georgiai Elfrida De Renne Barrow a Georgiai Egyetemnek ajándékozta a pótolhatatlan forrást. „Mi tudtuk, hogy léteznek. Viszont azt nem tudtuk, hogy hol voltak és kinek a birtokában” – mondta el Marion Mendel, Benjamin Sheftall egyenes leszármazottja.

A Savannahi Zsidó Levéltár katalógusa egy tucat olyan elnöki levelet tartalmaz, amelyeket a helyi zsidó közösség múzeumának falán állítottak ki. Franklin Rossevelt és Richard Nixon leveleinek korai példányait birtokolja a közösség, viszont a korai amerikai elnökök, mint Thomas Jefferson és James Madison küldeményei már hiányoznak. Rubin, noha tiszteli a Washington levelét, úgy gondolja, hogy Jefferson és Madison levelei még fontosabbak, mert kiemelik a vallási toleranciát és az egyenlőséget. Gary Zola, az Amerikai Zsidó Levéltár igazgatója szerint ezek a levelek – más küldemények mellett – létfontosságúak voltak az „amerikai zsidó psziché megteremtésében”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár