2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem lehetett rabszolgától gyermeke Jeffersonnak

2011. szeptember 5. 10:15 The Daily Mail

Nem Thomas Jefferson amerikai elnök nemzett rabszolgájának gyermeket, hanem Randolph nevű testvére - állítja egy kedden megjelenő könyv.

Az Egyesült Államok egyik legismertebb történelmi személyisége, a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezője, Thomas Jefferson egy új kutatás szerint mégse nemzett gyermeket rabszolgájának. Sokáig, több mint tíz évig tartotta magát az a nézet, amely szerint az USA harmadik elnökének fia (Eston) született egyik rabszolgájától, Sally Hemingstől. Egy új könyv most azt állítja, hogy valójában Jefferson bátyja, Randolph volt az apa.

A könyv fontos állomás lehet a rabszolgaság történetében, mivel köztudott, hogy Jefferson egyike volt azon több tucat amerikai elnöknek, aki tartott rabszolgát. A könyv azonban azt is vitatja, hogy Hemings gyermekei különleges bánásmódban részesültek volna. „Az igaz, hogy Sally fiait, Madisont és Estont az elnök akaratából szabadították fel” – mondta el Robert F. Turner bizottsági elnök a Washington Times című amerikai napilapnak, majd hozzátette: a Jefferson által felszabadítottak közül ők kapták a legkevesebb törődést.

A The Jefferson-Hemings Controversy: Report of the Scholars Commission című könyvet – amely kedden kerül az amerikai könyvesboltok polcaira – az elnök jó hírnevének megőrzésén dolgozó Thomas Jefferson Heritage Society kérésére adták ki. „A könyv megnevezi azokat az okokat, amelyek azt bizonyíthatják, hogy ő lehetett az apa, majd mindet meg is cáfolja” – magyarázta Richard Dixon, a társaság egyik tagja.

A történet a 19. század elejére repít vissza bennünket: egy újság akkor azt állította, hogy Jeffersonnak számos gyermeke született Sally nevű rabszolgájától. A bizonyítékokra kétszáz évet kellett várni, az 1998-ban végzett DNS-vizsgálatok ugyanis genetikai kapcsolatot mutattak ki Jefferson és Hemings családja között; mostanra azonban kiderült, hogy a gyermek által „nagybácsiként” emlegetett apa valójában Jefferson testvére, Randolph volt – állítják a történészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár