2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymás kezét fogja az 1500 éve eltemetett szerelmespár

2011. október 25. 08:42 Discovery News

Egy vélhetően a késő római korban elhunyt pár maradványait találták meg Észak-Olaszországban. A pár mindkét tagja a másik kezét fogja, de a temetéskor arcaik is egymásra nézhettek.

Egy egymás kezét fogó pár csontvázát találtak meg Olaszország északi részén. Az olasz régészek szerint a pár mindkét tagját ugyanakkor temethették el, valószínűleg az i. sz. 5-6. század folyamán. A pár bronzgyűrűt viselő női tagja a párját figyelő helyzetben volt. „Úgy hisszük, hogy egymásra néző arccal temették el őket. A férfi hátgerincének elhelyezkedése azt sugallja, hogy a feje elfordult a halála után” – nyilatkozta a Discovery News-nak Donato Labate, az ásatás vezetője.

A párt egy modenai építkezés során találták meg, a felfedezést a múlt héten jelentették be. A régészek római építmények nyomaira bukkantak a mélyebb rétegben, hét méterrel a felszín alatt. A romok vélhetően Modena külvárosához, az akkori Mutinához tartozhattak. „A középső réteg, körülbelül három méter mélységben 11 temetkezést tartalmaz, míg a harmadik réteg a nekropolisz tetején hét üres sírt fedett fel” – mondta el Labate. A Licia Diamanti által feltárt pár a 11 sírt tartalmazó rétegben helyezkedett el. Labate szerint az elhunytak nem lehettek túl gazdagok, mert egyszerű árokba temették őket. „Talán egy farm lakói lehettek” – közölte.

Mivel a temető a Tiepido folyó közelében fekszik, ezért több áradás is érhette, így a férfi feje elfordulhatott. Mivel a temetkezési helyet több réteg üledék fedte be, föléjük még hét sírt ástak, amelyeket Labate szerint a Paulus Diaconus által is említett i. sz. 589-es árvíz moshatott ki. A rossz állapotban megmaradt csontvázakat jelenleg Giorgio Gruppioni, a Bolognai Egyetem antropológusa tanulmányozza. A kutató célja az, hogy meghatározza a pár életkorát, egymáshoz való viszonyukat és haláluk okát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár