2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit jogászok szerint törvénytelen az amerikai függetlenségi nyilatkozat

2011. október 21. 11:18 BBC News

Amerikai és brit jogászok vitatkoztak Philadelphiában az Egyesült Államok alapító dokumentumának törvényességéről.

Kedd este a republikánus elnökjelöltek nevadai vitájával párhuzamosan a philadelphiai Ben Franklin Hall-ban angol és amerikai jogászok egy az Egyesült Államok történetét alapjaiban meghatározó dokumentumról, a függetlenségi nyilatkozatról folytattak vitát.

1776 nyarán a második kontinentális kongresszus tagjai Philadelphiába utaztak. Július negyedikén az alapító atyák aláírtak egy Thomas Jefferson tollából származó dokumentumot, melyben felsorolták sérelmeiket, és kinyilvánították az elszakadásukat Nagy-Britanniától. A szigetország jogászai szerint a nyilatkozat illegitim és törvénytelen, ám a vita végén megrendezett szavazást a Jeffersont támogató amerikai jogászok nyerték.

Az amerikai ügyvédek szerint a britek a „saját függetlenségi nyilatkozatukat” alkalmazták II. Jakab trónfosztásakor, így ha az helyes és elfogadott, az amerikai lépésnek is annak kellett lennie. Ezzel ellentétben a britek szerint a kiválás nem volt jogos és nem megfelelő eszköz, igaz Lincoln fellépését ők sem vitatták.

Az amerikai álláspont lényegét a természetjogi érvelés adta, ugyanis az állam alapja a nép hozzájárulása, így a zsarnokság esetén az állampolgári hűség nem várható el. A britek szerint viszont a történelmi dokumentum nemcsak illegitim, hanem hitszegő is, ugyanis sem akkor, sem most nincsen olyan jogelv, amely engedélyezné az állampolgárok egy csoportjának, hogy lefektessék a saját törvényeiket.

Az angolok szerint az amerikaiak azért hivatkoztak a természetjogra, mert nem volt elfogadott jogi alapjuk. Ráadásul a brit törvénytudók szerint a sérelmek mértéke sem igazolja a nyilatkozatot, ugyanis a megnevezett okok túl triviálisak: például a fő követelés – ne legyen adózás képviselet nélkül – az olyan telepesek kívánsága volt, akik el akarták kerülni saját védelmük költségeinek megfizetését a hétéves háború során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár