2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan történelmi dokumentumot lopott el egy amerikai történész

2011. augusztus 1. 10:04

A nyomozók most azt vizsgálják, hogy a Maryland Historical Society gyűjteményéből értékes anyagokat ellopó neves történész és társa vajon a Nemzeti Levéltárból és más könyvtárakból is hozott-e ki dokumentumokat.

A 63 éves Barry H. Landaut és a 24 éves Jason Savedoffot a hónap elején vádolták meg azzal, hogy mintegy hatvan történelmi dokumentumot loptak el, köztük olyanokat is, amelyeket Abraham Lincoln látott el aláírásával, de hiányoznak az elnöki beiktatásra, illetve a Washingtoni Emlékmű felavatására szóló meghívók is – jelentette a Baltimore-i Kerületi Bíróság.

Július 9-én fogták el a két elkövetőt, miután a baltimore-i levéltár egyik munkatársa látta, amint Savedoff a hóna alá csapja az egyik dokumentumot és kisétál vele az intézmény kapuján. A bíró tájékoztatása szerint a dokumentumok összértéke meghaladja a 6 millió dollárt – a vádlottak védői szerint irreálisan magas összegről van szó –, a hiányzó iratok pedig főleg a Nemzeti Levéltárból, a Connecticut Historical Society és Vassar College könyvtáraiból származnak.

A bíró szerint Savedoff megpróbálta a vécén lehúzni a dokumentumokat, mielőtt a hatóságok őrizetbe vették a férfit. A nyomozóknak bizonyítékuk van arra, hogy 2010-ben Landau egy New York-i gyűjtőnek a Franklin D. Roosevelt Library egyik értékes anyagát adta el 35 ezer dollárért, míg a New York Historical Society gyűjteményének egyik Benjamin Franklin-levelét a férfi otthonában találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár