2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csontváry visszatér Szegedre

2011. szeptember 25. 10:46

Csontváry Kosztka Tivadar negyven festménye, köztük a Magányos cédrus és a Római híd Mosztárban is látható majd azon a két kiállításon, amely október közepén nyílik a szegedi és a szentesi múzeumban - jelentette be Fogas Ottó megyei múzeumigazgató.

A kettős kiállítás címe Csontváry visszatér, mivel a művész élete több ponton is kötődik Csongrád megyéhez, ezen belül Szegedhez és Szenteshez - mondta a muzeológus.

Csontváry Kosztka Tivadar fiatalemberként részt vett az 1879-es szegedi nagy árvíz mentési munkálataiban. Emlékiratai szerint a későbbi festő számára a látott tragédia élete egyik meghatározó élménye volt, amely a víz motívumán keresztül több művében is visszaköszön. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. Mielőtt azonban végleg festőnek állt volna, Eszék és a felvidéki Gács mellett Szentesen is dolgozott egy esztendőt patikusként.

A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkező alkotások közül huszonhatot Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, tizennégyet pedig Szentesen mutatnak be, ezzel is hangsúlyozva, hogy a megyei múzeumi hálózat a központi intézmény mellett még tucatnyi önálló egységből áll - közölte az igazgató. Fogas Ottó elmondta, hogy a két hónapos szegedi kiállításra váltott jeggyel a megye bármelyik múzeuma látogatható lesz. A szentesi tárlat belépőjét pedig beszámítják majd a szegedi jegy árába.

A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően már megtörtént a szegedi Kultúrpalotában a Csontváry-kiállításnak helyet adó kiállítótér átalakítása, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár