2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárult a devoni múmiakoporsó rejtélye

2011. október 12. 13:28

Új információk láttak napvilágot a 2500 éves devoni múmia koporsójáról, ugyanis a vizsgálatok szerint az értékes szarkofág majdnem egy évezreddel öregebb, mint a benne nyugvó test.

Psamtek múmiája és a koporsó 2007-ben vált híressé, miután az angliai Devonban található Torquay Múzeum átalakítását követően kiállították. Most a múzeum illetékesei közölték, hogy az 1,2 méter hosszú szarkofág ezer évvel öregebb, mint a benne elhelyezett test. Az elvégzett vizsgálatok alapján kiderült, hogy a koporsót talán az uralkodó dinasztia egyik tagjának készíthették, több mint egy évszázaddal Tutanhamon előtt. „Ez egy kiemelkedő felfedezés, s azt jelenti, hogy ez a koporsó a leglenyűgözőbb kiállítási tárgy az egész gyűjteményünkben” – jelentette ki Barry Chandler, a múzeum kurátora.

A szarkofágot és a múmiát Lady Winaretta Leeds ajándékozta az intézménynek 1956-ban; Lady Leeds egy egyiptomi útja során vásárolta a leletet az 1920-as években. A kincs a Torquay Natural History Society múzeumának raktárában porosodott egészen az intézmény átalakításáig. Azonban mielőtt kiállították volna a testet, alaposan megvizsgálták: a maradványokat röntgen- és CT-vizsgálatok segítségével elemezték két helyi kórházban. Noha a halál pontos okát nem tudták kideríteni, azt gyanítják, hogy a fiú betegség következtében hunyt el. A gyermek halálakor nem volt még négy éves, így három évvel fiatalabb volt az előzetesen gondoltnál.

„Cédrusfából vágták ki, egy kitűnően berakott és kifestett szarkofágról beszélünk. Egy olyan gyermeknek, akinek ilyet készítettek, nagyon befolyásos szülei lehettek - talán a fáraó és annak felesége” – húzta alá Chamber a koporsó kapcsán. „Sajnos a felirat, amely megnevezte a fiút és a szüleit, nagyon öreg, ezért nem lehetünk biztosak bennük” – tette hozzá a kurátor.

„Úgy gondoltuk, hogy a koporsó minimum kétszáz évvel öregebb, i.e. 700 körüli, de sosem vettük észre, hogy ezt valójában valamikor I. Jahmesz uralkodása és III. Thotmesz korai évei – a 18. dinasztia első és ötödik uralkodója –, azaz i. e. 1525 és i. e. 1470 között készítették” – ecsetelte a váratlan felfedezést a kurátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár