2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesti múmiavadászat iPaden

2011. szeptember 30. 08:11

Interaktív iPad-alkalmazás, a Mummy segítéségével "elevenedik meg" a budapesti Szépművészeti Múzeumban található Hortesznaht múmiája.

Az Appsters iPad alkalmazása - amely péntek délelőtt 11 óráig ingyen letölthető - lehetővé teszi, hogy a téma iránt érdeklődők megismerhessék a többi között az időszámításunk előtt 3. században élt fiatal egyiptomi nő egykori fizikai jellemzőit, mumifikálásának részleteit és az arcrekonstrukciónak köszönhetően valaha volt arcvonásait.

A több mint száz nagy felbontású fénykép bemutatja a múmián végzett modern, tudományos vizsgálatokat, emellett szöveges információk és 3D-s kisfilm is tájékoztatja a közönséget az ókori történelem izgalmas korszakáról.

A Szépművészeti Múzeum idén tavasszal átfogó tudományos vizsgálatot indított Budapest Múmia Projekt címmel azzal a céllal, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak az intézmény gyűjteményében őrzött négy egyiptomi múmiáról, valamint az ókori egyiptomiak életéről, haláláról és a mumifikálásról a modern orvostechnika, mikrobiológia és egyéb természettudományos módszerek segítségével - mondta Petrik Máté egyiptológus, a június 9-én nyílt Múmiák testközelben című időszaki tárlat kurátora.

Az átfogó vizsgálatsorozat nemrég befejeződött első fázisának eredményei az iPad alkalmazást letöltve fedezhetőek fel. A bevezetésben Budapest és a Szépművészeti Múzeum perspektívájából közelítve az egyiptomi kollekció legfontosabb darabjainak megismerésével juthat el az érdeklődő a múmiákhoz. A kutatást feldolgozó részben a Hortesznaht múmiáján elvégzett tudományos vizsgálati módszereket tanulmányozhatja az olvasó a képek és a részletes háttérinformációk révén, míg a rekonstrukció egységben Hortesznaht életének a kutatási eredmények alapján megismert részletei tárulnak a felhasználó elé.

Az interaktív részben bárki "kutatóvá" válhat és egyénileg fedezheti fel, milyen titkokat rejt a múmia koporsója és csontváza. A mumifikálás három rétege egyenként hívható be és a test mellett elhelyezett hotspotok segítségével az adott területre vonatkozó információk válnak láthatóvá.

Az Appstears megkereste a múzeumot és felajánlotta, hogy saját forrásaiból iPad-es fejlesztést hoz létre, amely sokoldalúan körbejárhatóvá, megközelíthetővé teszi a témát és a kiállítás anyagát - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Mint hozzátette, a múzeum célja, hogy lépést tartson az új technológiákkal. Az alkalmazás angol nyelvű, mivel a téma iránt érdeklődő hazai felhasználóknál mindennapos az angol nyelv használata, és nem csak a hazai közönséget célozta meg a fejlesztő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár