2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árvák után kutat a Holokauszt Emlékmúzeum

2011. augusztus 12. 09:12

Árván maradt gyermekekről készített fényképek szereplőit kutatja a Holokauszt Emlékmúzeum; a nyomtatott sajtóban és a közösségi oldalakon futó projekt célja a még élő árvák emlékeinek megmentése.

Felkutatja az európai szociális szervezetek által készített fényképeken szereplő gyermekeket az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum. A több mint 1100 képből álló gyűjtemény felvételeit a második világháborút követően készítették az elárvult zsidó származású fiatalokról. Az intézmény célja, hogy megőrizze az árvák személyes történeteit a jövőnek, felderítve a történelem homályos pontjait, és ha lehetséges, még egyszer kamera elé állítsa az egykori szereplőket.

Több mint egymillió gyermek vesztette életét a holokauszt vérzivatarában, míg mások véglegesen elvesztették szüleiket és ezzel együtt gyökereiket is: háború után új környezetbe kerültek, más családba, vagy esetleg árvákkal foglalkozó intézmények falai közé, így új identitásuk lett. Azonban történeteikről senki sem kérdezte meg őket, ezért határozta el a múzeum az Emlékszel rám? akció megindítását, amelynek során az életben lévő túlélőket Facebook, Twitter és többnyelvű újsághirdetések révén próbálják felkutatni.

Az akció kezdete óta már 180 gyermeket azonosítottak, míg a honlap több mint 61 ezer látogatót vonzott, ezek némelyike hasznos tanácsokkal segítette a keresést. A megtaláltakkal a múzeum öt munkatársa készít interjúkat. A keresést a még élő szemtanúk felkutatása után is folytatni fogják, az utaslisták és más források alapján követve az egykori árvák útját.

World Memory Project

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár