2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Panorámaképeken a berlini fal

2011. augusztus 11. 13:25

Panorámaképek és történetek segítségével mutatják be egy a német fővárosban megnyílt kiállításon a kettévágott Európa egykori jelképét, a berlini falat.

A berlini fal emelésének ötvenedik évfordulójáról emlékezik meg Anette Gröschner és Arwed Messner kiállítása, a The Other View. Az 1990-es évek elején a nyugatnémet fotós és a keletnémet író kutatás közben talált rá egy dobozra a potsdami Militärisches Zwischenarchiv állományában. Az apró felfedezés kincsesbányának bizonyult, ugyanis tele volt olyan negatívokkal, amelyek a keleti fél oldaláról ábrázolták a berlini falat. A negatívokra a pártállami titoktartás homálya borult, egészen a rendszer bukásáig.

1966-ban az NDK határvédelmi erői lefotózták a teljes berlini falat, Treptowtól egészen Pankowig, 43,7 kilométer hosszan. A sorozattal dokumentálni akarták az igen változatos anyagokból épített határvonal siralmas állapotát, ámde a munka befejezését követően az egész vállalkozás feledésbe merült. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó könyv kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a látogatóknak a megosztottság légkörének érzését a fal mindkét oldalán. A kiállítás egyedülálló, mivel Kelet-Berlin területéről szigorúan tiltott volt a határsáv fényképezése.

A tárlat anyagául szolgáló 1200 negatívot 324 panorámafotó révén mutatják be. A kiállítás panorámájának hossza 250 méter, az egyes részekhez képszövegek társulnak, melyek a fal egyes részein az 1960-as évek közepén történt eseményeket elevenítik föl, és amelyeket Gröschner gyűjtött és jegyzett le.

A tárlat augusztus 6. és október 30. között tekinthető meg Berlinben, az Unter de Linden 40. szám alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár