2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült az épülő WTC alatt talált újkori hajó eleje

2011. augusztus 9. 13:55 The New York Times

A gyarmatokon kitört lázadás letörésére kivezényelt brit katonákat szállíthatta az a 18. században elsüllyedt, tavaly feltárt hajó, amelynek orrát csak nemrégiben találták meg.

Az új World Trade Center építése közben megtalált 18. századi hajó farának felfedezése után végre a hajóorr is előkerült. A szakértők így meg tudják állapítani a hajó hosszát, pontosabb képet kaphatnak megépítésének körülményeiről, s talán arról is lehullhat a lepel, hogy vajon mit keresett Lower Manhattan kikötőjében.

Az egyik legérdekesebb lábra kapó teória szerint a hajót az amerikai függetlenségi háborúban (1775-1783) használták, s valószínűleg katonákat szállítottak rajta; a feltételezéseket a hajó fedélzetén talált brit tisztek uniformisát díszítő óngombok támasztják alá – magyarázta Warren Riess, a Maine Egyetem Darling Marine Center munkatársa.

A régészek még 2010 júliusában fedezték fel a hajót, azon a helyen, amelyet a Hudson korábban elért. A hajót rendkívül rossz állapotban találták, a kutatók eleinte még azt sem tudták megállapítani, hogy vajon a hajóorr, vagy a hajótat került-e elő. Miután kiderült, hogy ez a hajó hátsó része volt, a régészek a hajóorrnak eredtek a nyomába.

A helyszínen dolgozó archeológusoknak egy évet kellett várniuk, mire a földalatti biztonsági rendszert építő New York-i és New Jersey-i hatóságok átadták a terepet. Július 27-én csalódottan hagyták el a helyszínt a szakemberek, mivel néhány forgácson kívül semmit se találtak. Két nappal később váratlan fordulatot vettek az események, miután egy földmunkagép megszabadította a hajó orrától a földet, a szakemberek pedig a sár és a komposzt alatt azonnal azonosították a maradványokat; mivel ez volt az a rész, amely állandóan víz alatt volt, se a hajórúd, se pedig a hajó nevét mutató tábla nem került elő.

Maga a hajó 15 méter hosszú volt, tavaly ebből 9,6 métert ástak ki; a most felfedezett darabokkal együtt a texasi Center for Maritime Archaeology and Conservation-ba szállítják. A Columbia Egyetem által végzett dendrokronológiai vizsgálatok szerint a fák Philadelphiából származnak és legkésőbb az 1770-es években vágták ki őket. A Riess által említett gomb ónból készült, szegélye díszes, középen pedig egy szám (52) látható – az egyik kutató szerint ez az 52. gyalogezredre utal, amelyet London a gyarmatokon kitört zavargások leverésére küldött ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár