2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árverésre bocsájtják James Joyce útlevelét

2011. július 12. 14:29 MTI

Árverésre bocsájtják James Joyce (1882-1941) útlevelét, amelyből kiderül az is: az író annak idején hamisan állította, hogy nős ember.

Az útlevelet 1915 augusztusában adta ki a zürichi brit konzulátus, és az ír szerző abban az időben használta Európában utazgatva, amikor legismertebb művét, az Ulyssest írta. Az útlevélben megtalálható Joyce, állítólagos felesége, Nora és két gyermekük fényképe is.

Joyce 1904-ben ismerte meg Nora Barnacle-t, a dublini Finn's Hotel szobalányát, akivel hamarosan élettársi kapcsolatot létesített, mivel az esküvői szertartást elvből elutasította. 1904 októberében az ifjú pár elhagyta Dublint, s a horvátországi Pulába költöztek. 1905-ben települtek át Triesztbe, ahol megszülettek gyermekeik, George és Lucia. Az első világháború kitörése után a Joyce-család Zürichbe költözött, ahol Joyce hozzálátott az Ulysses írásához. Nora Barnacle-t Joyce csak 1931-ben vette feleségül.

A Sotheby's aukciósház szerint az útlevél akár 70 ezer fontért is elkelhet csütörtöki árverésükön. "Ez egy csodálatos tárgy, tartalmazza James Joyce aláírását, fotóját és fotókat a családjáról. Köztudott, hogy az Ulyssest írva gyakran utazgatott Európában, és ez az útlevél jól dokumentálja, merre járt" - idézte Gabriel Heatont, a Sotheby's aukciósház illetékesét The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az Ulyssesből először Amerikában publikáltak fejezeteket a Little Review hasábjain. A mű közfelháborodást keltett, s pornográfia vádjával be is tiltották egészen 1933-ig. 1920-ban Joyce-ék Párizsba költöztek, így a teljes mű - az Odüsszeia sajátos modern változata - először itt jelenhetett meg 1922-ben. A regény egyetlen nap, 1904. június 16. története a három főszereplő, Leopold és Molly Bloom, valamint Stephen Dedalus belső monológjain keresztül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár