2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beépítés fenyegeti a "gladiátor" kriptáját

2011. június 27. 10:42 MTI

Külföldi régészek siettek Rómába megmenteni azt az ókori sírt, amelyet A gladiátor című amerikai film címszereplőjének tulajdonítanak. A csaknem kétezer éves kripta romjaira lakóházat akarnak építeni.

Róma egyik külvárosában, a via Flaminia út mentén 2007-ben tárták fel Marcus Nonius Macrinus sírját. Az i.sz. 2. században élt hadvezér és politikus emlékére 15 méter magas márványkriptát emeltek. a síremlék maradványai egy lakóház építése közben kerültek elő és a külföldi sajtó Marcus Nonius Macrinust azonnal a Gladiátor című amerikai film kitalált főszereplőjével Maximus Decimus Meridiusszal azonosította.

A Ridley Scott rendezte 2000-es szuperprodukció főszereplője - akit Russell Crowe alakított - és a valódi történelmi személy közötti hasonlóság csupán annyi, hogy Macrinus és filmbéli társa is Marcus Aurelius császár (121-180) hadjáratai alatt volt hadvezér. A filmbéli hasonlóság ezzel véget is ér, mert Macrinusból nem lett gladiátor, hanem Pannoniában szolgált prokonzulként és sikeres karrierje végén tehetős rómaiként halt meg.

A régészeti lelet azonban ennek ellenére is rendkívüli, mégsem sikerült leállítani a síremléket veszélyeztető építkezést. Ezért a római Sapienza egyetem műemlékvédelmi iskolájának igazgatója, Giovanni Carboni külföldi kollégáitól kért segítséget. Francia, spanyol és német ókortudósokat vitt a sírhoz, megmutatni nekik, hova akarnak több emeletes házat felhúzni. „Elállt a szavuk, amikor megpillantották Macrinus sírját, szépsége talán egyedül a via Appián találtakhoz hasonlítható” - nyilatkozta Carboni professzor a Corriere della Sera napilap római kiadásának.

Ókorpártinak bizonyultak a Flaminia-kerület kereskedői is: a szövetségüket vezető Giovanna Marchese Bellaroto szerint Róma történelmi és régészeti öröksége gazdasági kincsnek számít és idegenforgalmi vonzóerőt is képvisel. Tudósok és kereskedők közös levélben fordultak Róma főpolgármesteréhez, aki egyelőre leállítatta az építkezést, nem tudni, meddig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár