2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A dél-amerikaiak az európai hódítók előtt kolonizálhatták a Húsvét-szigetet

2011. június 8. 08:23 New Scientist

A dél-amerikai őslakosok már évszázadokkal az európaiak érkezése előtt segítettek a Húsvét-sziget gyarmatosításában - állítja egy új kutatás.

A több szigetből álló Húsvét-sziget Polinézia legkeletibb pontja, a világ egyik legtávolabbi lakott területe. Genetikai, régészeti és nyelvi bizonyítékok mind azt mutatják, hogy Polinéziát Ázsiából, Tajvan környékéről hódították meg. 5500 éve kezdtek keletre vándorolni az ázsiai népek, Polinéziát pedig jó 2500 évvel később érték el, de a Húsvét-sziget benépesítésére további 1500 évet kellett várni.

Thor Heyerdahl norvég felfedező ezt teljesen máshogy látja. A 20. század közepén ugyanis kijelentette, hogy mivel a szigeten található jellegzetes szobrok hasonlítanak a bolíviai Titikaka-tó melletti Tiahuanaconál levő alkotásokra, könnyen elképzelhető, hogy a dél-amerikaiak nyugati irányban átszelték a Csendes-óceánt, hogy aztán elérjék a szigetcsoportot. A felfedező által megtett Kon-Tiki-expedíció – amelyet egy balsafából készült tutajon hajtott végre Peruból a Francia-Polinéziához tartozó Tuamotuba – bebizonyította, hogy az utazásra igenis sor kerülhetett.

Erik Thorsby, az Oslói Egyetem munkatársa most már bizonyítékokkal is alá tudja támasztani Heyerdahl elméletét. 1971 és 2008 között azoktól a helyi lakosoktól vett vért, akiknek ősei nem keveredtek az európaiakkal, vagy más, a szigetre később érkező népekkel. Thorsby a humán leukocita antigéneket (HLA) vette szemügyre; a vizsgálatba bevont lakosok közül voltak olyanok, akinek HLA-géneit korábban a bennszülött latin-amerikai népeknél is kimutatták.

Mivel Thorsby önkéntesei egy azon családból valók, a kutatónak sikerült megállapítani, hogy a HLA-gének mikor jelentek meg először. A legvalószínűbb, hogy ennek egyik legelső hordozója egy 1846-ban született asszony volt – érdekes egybeesés, hogy a rabszolga-kereskedők az 1860-as években érkeztek meg, s kezdtek érintkezni a helyiekkel. Thorsby azonban a polinéziai és dél-amerikai génállományok keveredését is kimutatta, ami – mivel ehhez időre volt szükség – jóval az európaiak érkezése (1722) előtt történhetett.

Thorsby szerint elképzelhető, hogy sor került egy Kon-Tiki-féle utazásra, de a polinéziaiak is megfordulhattak Dél-Amerikában (egy Chilében talált csirkecsontról például kiderült, hogy a szigetről származott). Az első telepesek azonban biztos, hogy Ázsiából érkeztek, így a dél-amerikai őslakosokra csak mellékszerep jutott a kolonizáció folyamatában. „Heyerdahl tévedett – de nem teljesen” – jelentette ki a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár