2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa országai fotókon a Nemzeti Múzeumban

2011. június 5. 16:50 MTI

A huszonhét európai uniós tagállam négy-négy fotográfiával saját magát mutatja be azon a kiállításon, amely péntektől látható Képek Európája - Európa képei címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban a soros magyar EU-elnökség és az egységes olasz állam létrejöttének 150. évfordulója alkalmából.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára megnyitójában a közös történelmi örökséget, a közös európai hagyományokat emelte ki, és Márai Sándor szavait idézte: "Okos öreg politikusok már beszéltek arról, hogy gazdasági közösséget kell teremteni Európában, a nacionalista érdekek ellen és fölött - de egy gazdaságilag egyesült Európa, amelynek nincs hivatástudata, nem lehet világerő, mint volt évszázadokon át, amikor hitt magában és hivatásában."

Az Európa egyik legrangosabb fotográfiai gyűjteményének számító firenzei Alinari Múzeumban készített vándorkiállítás összeállításában részt vett az Európai Unió mind a 27 országának egy-egy intézménye, Magyarországról a Nemzeti Múzeum.

A közgyűjtemény főigazgatója, Csorba László a megnyitón arról beszélt, hogy az itt látható fényképek a közös európai öntudatról, történelemről és kultúráról mesélnek. "A Nemzeti Múzeum számára kitűnő lehetőség ez a tárlat, amelynek anyagát az Alinari Múzeum mindig az elnöki tisztséget betöltő tagországnak ajánlja fel" - magyarázta a főigazgató, hozzátéve, hogy a Magyarországot bemutató képek a Nemzeti Múzeum több mint egymillió felvételt tartalmazó fényképtárából származnak.

Salvatore Ettore, a budapesti tárlat megvalósításában közreműködő Olasz Kultúrintézet igazgatója kiemelte, hogy a kiállítás Európa legkülönbözőbb területeit és eseményeit mutatja be Görögországtól kezdve a berlini fal leomlásáig. Egy olyan történelmi áttekintést ad, amely a szó legnemesebb értelmében mély politikai üzenetet hordoz.

A kiállítás két nagy egységre tagolódik: az első rész bemutatja az európai gondolat és az egységes Európa történeti, politikai gyökereit, a tudás Európáját a középkori egyetemektől az Erasmus programig, az európai kultúrát, a kontinens kommunikációs, ipari, mezőgazdasági és kereskedelemi útvonalait.

A második részben találhatók az egyes európai tagállamok által összeállított "személyi igazolványok": országonként négy-négy fotót láthat az érdeklődő. Magyarország fényképészet terén elért kimagasló eredményeit mutatja be Jack Nisberg 1980 körül készült felvétele, amelyen Halász Gyula (Brassai) magyar származású francia és André Kertész magyar származású amerikai fényképész együtt látható. A magyar tabló második fotográfiáját Habsburg Izabella főhercegnő készítette 1911-ben Mezőkövesden. A képen egy fiatal matyó pár látható esküvői népviseletben. A harmadik fotó Tomacskó Frigyes munkája, és egy tankról készült Budapesten 1956. október 30-án. A negyedik kép pedig egy négy részes, 1890 körül készült budapesti panorámakép, amely a budai várból nézve mutatja be a Dunával együtt a pesti látképet.

A több mint kétszáz fotográfiából álló kiállítást eddig Rómában, Berlinben, Ljubljanában, Párizsban, Brüsszelben, Pozsonyban és Madridban mutatták be. A Képek Európája - Európa képei című fotótárlat augusztus 21-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár