2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Titanic vízrebocsátásának centenáriumára emlékeztek Belfastban

2011. június 1. 17:25

A brit utasszállító óriáshajó, a Titanic 1911. május 31-i vízrebocsátásának centenáriumára emlékeztek Belfastban, az óceánjáró "szülővárosában".

Évtizedeken át Belfastban nem szívesen "dicsekedtek" a tragikus sorsú gőzössel való kapcsolattal, az utóbbi időben azonban megváltozott a hajóhoz való viszony, és a városban kialakították a Titanic Quarter kereskedelmi és lakónegyedet. A luxusgőzös vízrebocsátásának századik évfordulója tiszteletére istentiszteletet tartottak a hajóépítő dokkoknál, és a megnyitották a Titanic-kiállítást. A Titanica címen megnyílt tárlatnak az Ulster Folk and Transport Museum ad otthont.

Belfast számára különösen fontosak a Titanic-kal kapcsolatos évfordulók. Az egykoron a brit hajógyártás központjaként számon tartott településnek az északír konfliktus véres összecsapásai miatt megromlott hírét a városvezetés a Titanicban rejlő turisztikai potenciál kihasználásával szeretné javítani. Erre jó alkalmat nyújt a katasztrófa 2012-es centenáriuma, és várhatóan akkor fog megnyílni az új, modern látogatói központ is, amely formájában a szerencsétlenül járt utasszállítót fogja idézni.

A White Star Line hajótársaság megbízásából 1907-ben három luxusgőzös tervezésébe fogtak. A Titanicot az észak-írországi Belfastban, a Harland és Wolff hajógyárban építették: korának legnagyobb hajóját 1911. május 31-én bocsátották vízre a Belfast Lough tengeröbölben. A hajó legnagyobb szélessége a vízvonalnál 28 méter, hosszúsága 269 méter volt. A magassága a gerinctől a kémények tetejéig elérte az 53 métert, ami körülbelül egy 18 emeletes háznak felel meg. A burkolatát alkotó acéllapokat hárommillió szegeccsel rögzítették. A hajón úszómedence, törökfürdő, tornaterem, squashpálya és lift is volt.

Az úszó palota 2227 utassal a fedélzetén 1912. április 10-én délben indult el Southampton kikötőjéből New York felé. Négy nappal később, április 14-én este, 11.40-kor ütközött jéghegynek, és az elsüllyeszthetetlenként hirdetett gőzhajót 15-én éjjel, 2 óra 20-kor nyelték el az Atlanti-óceán hullámai. A személyzet tagjai és az utasok közül 1522-en vesztették életüket a -2 Celsius-fokos vízben. A Titanic kettétört roncsait 1985-ben találta meg Newfoundlandtől 550 kilométerre délkeletre négyezer méteres mélységben az Argo mélytengeri kutatóhajó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár