2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeállították a száz legfontosabb brit történelmi helyszínt

2011. június 1. 13:32 The Guardian

Történészek állították össze a brit történelem legfontosabb helyszíneit tartalmazó listáját, amelyen a "tuti befutók" mellett nem kevés meglepő név is található.

Mi a fontosabb Nagy-Britannia történetében: egy romos apátság, egy dorseti fa, vagy egy festett oromzat Észak-Írországban? Battley Abbey volt az a hely, ahol Harold elvesztette a koronát és feleségét Hódító Vilmossal szemben 1066-ban; Tolpuddle falucskájában mezőgazdasági dolgozók 1830-ban úgy döntöttek, hogy szakszervezetet hoznak létre, amiért viszont büntetésül Ausztráliába deportálták őket; Free Derry Corner pedig azért vonult be a történelembe, mivel 1972-ben a hadsereg itt gyilkolt meg tizenhárom fegyvertelen tiltakozót. S hogy mi a közös az elsőre nem túl sokat mondó tulajdonnevekben? Mindhárom hely rajta van azon a száz tételből álló listán, amely a brit történelem legfontosabb helyszíneit tartalmazza.

A Peter Catterall (Londoni Egyetem) által javasolt liverpooli pince eredetileg gyümölcsraktárként funkcionált, de később második világháborús búvóhely, majd tojásraktár lett, hogy aztán 1957-ben zenei klub nyíljon a helyén, és elinduljon onnan világhódító útjára a Beatles. „Nem gondolom, hogy a zene volt az egyetlen eleme a hatvanas éveknek, mindenesetre jellegzetes jegyének számított. A Swinging Londont nem lehet elképzelni a zene nélkül. Semmi sem lehetetlen – ezt képviselte a Beatles; ők voltak, akik kikövezték az utat a brit zenének” – mondta el Catterall.

David Musgrove szerkesztő hónapokon át barangolt a romok, ipartelepek, régészeti lelőhelyek, kastélyok és katedrálisok között, s felkereste azon száz legfontosabb, brit történészek által ajánlott helyszínt, amelyet hamarosan könyvben is megjelentetnek. Számos épületet ugyan már felújítottak, de ez mit sem von le a helyszínek "érdemeiből": ilyen a londoni Tower, a Westminster apátság, a Canterbury katedrális és a Blenheim-palota.

Amint az várható volt, a szakemberek nem kevés meglepetéssel szolgáltak a lista összeállításakor: Gerard De Groot, a St. Andrews történészprofesszora például az Old Course golfpályát választotta, mondván, a kutatók gyakran lebecsülik a sportnak a történelemben játszott szerepét. „Nagyon fontos leszögezni, hogy nem puszta időtöltésről van szó. A sport nagy adag kulturális értékkel bír, amelyet a brit expanzió részeként más országba is eljuttattak” – mondta el De Groot.

Szintén kevesen számítottak arra, hogy John Morrill (Selwyn College) jóvoltából egy picinyke épület, a háromszög alakú, a 16. században Sir Thomas Tresham által Northamptonshirbe megálmodott Rushton Triangular Lodge is felkerül a listára. „Ez az épület megtestesíti a Nagy-Britannia és Írország politikai és társadalmi életét át-és átszövő vallási szenvedélyt és megszállottságot. Szerintem nincs még egy olyan épület, amely többet árulna el a reformációt követő időszakról” – nyilatkozta Morrill.

A „Szabad Derrybe lépsz” szlogent tartalmazó oromzat Claire Fitzpatrick, a Plymouth Egyetem történésze szerint a vallásháborúk idejének állít emléket. „Az olyan helyeken, mint amilyen Észak-Írország, szimbolikus jelentőségű a Szabad Derry-falra való írás. Ez egy nacionalista terület, mivel úgy érezték az emberek, hogy kizárták őket a városból. Így a Free Derry Corner egyfajta ironikus válasz a falra, de fontos része Nagy-Britannia történetének is a brit identitás szempontjából” – vallja Fitzpatrick.

Maga a szerkesztő is hozzátette a magáét: ő az 1485-ös bosworthi csata helyszínéül szolgáló Leicestershire-t választotta, amelynek pontos helyét csak tavaly azonosították a régészek (a listába való felvétel egyik kritériuma volt, hogy a történelmi helyek elérhetőek legyenek a látogatók számára). A csata fordulópontot jelentett a brit történelemben, ugyanis ekkor halt meg az utolsó Plantagenet-király, III. Richárd, majd került hatalomra a majd' százhúsz évig uralkodó Tudor-dinasztia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár