2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Indus-völgyi civilizációnál korábbi kultúra nyomaira bukkantak Indiában

2011. május 30. 08:43

Nyolcezer évvel ezelőtt az ún. konkani civilizáció népesítette be India nyugati felét, a titokzatos kultúra tagjai még kétezer évvel később is ezen a hosszú part menti szakaszon élt.

24 kilométer hosszú, 2,7 méter magas és 2,5 méter széles falszerű építészeti struktúrát fedeztek fel a kutatók az indiai Shrivardhan-Vengurla partszakasz mentén. „A falszakasz nem folyamatos, de egységes, három méterrel a vízszint alatt található. Egységes jellegéből arra következtetünk, hogy emberi kéz alkotta” – nyilatkozta Ashok Marathe, a Deccan College régésze.

A Deccan College és Pune városának közös vállalkozása 2005 óta tart. „Éppen a cunamik és földrengések hatásait kutattuk, amikor ráleltünk erre a struktúrára Valneshwar mellett” – mondta el Marathe. A szakembereket a tengervízszint változásának nyomon követése segítette a fal korának megbecsülésében. „Sok kutatás történt erre vonatkozóan, a Nemzeti Oceanográfiai Intézet számításai szerint a falak hatezer évesek lehetnek” – tájékoztatott a régész.

A felfedezés további kérdéseket vet fel: hogyan vitték ezeket az irdatlanul nehéz köveket a partokra? Mi volt a cél, azon túlmenően, hogy falakat húzzanak fel? Miért nem találtak eddig a kutatók más jeleket a civilizáció meglétére? A partra tervezett atomerőművek építése miatt Marathe nem sokat vár a kormánytól a kérdések megválaszolását illetően, inkább a kollégáit sürgeti az aktívabb részvételre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár