2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódhat a Mona Lisa-rejtély

2011. május 16. 07:48

A kép feltételezett modellje, Lisa Gherardini del Giocondo arcának rekonstrukciójával akarják megválaszolni az évszázados kérdést egy régészekből és történészekből álló csoport. A rejtély megoldódhat, amennyiben a csapat megtalálja a Leonardo ecsetje által híressé vált hölgy földi maradványait.

Régészek kutatják Leonardo feltételezett modelljének sírját. Reményeik szerint a koponyából kinyert DNS alapján megállapíthatják, hogy valóban Lisa Gherardini del Giocondo volt-e a reneszánsz mester modellje. A festészet történetének talán leghíresebb modellje egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt, aki Giuseppe Pallanti Leonard-kutató szerint férje halála után zárdába vonult, ahol 1542-ben 63 évesen halt meg.

A régészekből és történészekből álló csoport múlt szerda óta az egykori firenzei Szent Orsolya kolostorban keresi Lisa Gherardini sírját. A csapat által használt földradar már kimutatott lehetséges sírokat az egykori monostor padlója alatt két méterrel. Amennyiben megtalálják del Giocondo feleségének sírját, akkor először annak DNS-ét összevetik a két gyermekének mintáival. Ha a minták egyeznek, bizonyítva az egyértelmű személyazonosságot, akkor a koponya alapján kísérletet tesznek az arckép rekonstrukciójára, majd végül az elkészült arcot összevetik a képpel.

A Mona Lisa modelljének kérdése eddig számtalan érdekes elméletet szült: ezek egyike szerint a kép Gian Giacomo Caprottit, a mester segédjét és állítólagos szeretőjét ábrázolja.

A csoport szóvivője, Stefanio Mordano szerint az eljövendő napokban kritikus részhez érnek a kutatás menetében, ugyanis egészen a sír felnyitásáig nem lehetnek bizonyosak abban, hogy az egyáltalán tartalmaz emberi maradványokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár