2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pinocheték gyilkoltathatták meg Pablo Nerudát

2011. május 16. 11:07 MTI

Pablo Neruda egykori titkára szerint a Nobel-díjas chilei költőt (1904-1973) a Pinochet-diktatúra első napjaiban meggyilkolták, hogy ne távozhasson külföldre, ahol szabadon bírálhatta volna az új hatalmat. A Neruda Alapítvány viszont, amely a költő hagyatékát kezeli, cáfolja a chilei médiában nagy visszhangot keltő állítást.

A világ mindmáig úgy tudta, hogy Pablo Neruda, aki diplomata és egy időben a Chilei Kommunista Párt szenátora, majd Salvador Allende elnök munkatársa is volt, 1973 szeptember 23-án egy chilei kórházban prosztatarák következtében hunyt el - ezt legfeljebb siettette a baloldali kormány elleni puccsal kapcsolatos érzelmi felindulása. A költőnek közeli barátja is volt Salvador Allende elnök, akit a kormány ellen Augusto Pinochet által szeptember 11-én kirobbantott véres felkelés kezdetén, a harcok közepette ért a halál, és a puccsisták számos más, Nerudához közel álló személyiséget is megöltek vagy bebörtönöztek.

Ami a költő halálának körülményeit illeti, azok az elmúlt napokban kerültek újra a média érdeklődésének előterébe, miután Manuel Araya, aki annak idején Neruda titkára, segítőtársa és sofőrje volt, a Proceso című mexikói hetilapnak, majd a chilei sajtónak nyilatkozva kifejezetten gyilkosságot emlegetett. Ezt szerinte az motiválta, hogy a hatalom új urai tartottak Nerudától, nem akarták, hogy külföldön tekintélyes kritikusként támadja katonai diktatúrájukat.

"Pinochet volt a gyilkos, megölette Nerudát, hogy a költő ne távozhasson az országból, mert nem akarta, hogy egy ilyen súlyú értelmiségi nyilatkozatai eljussanak a külvilághoz" - mondta a francia hírügynökségnek a ma 65 éves Araya.

A költő egykori titkára néhány órával Neruda halála előtt még találkozott vele a santiagói Santa Maria klinikán. Araya szerint Neruda "nem egészségi állapotának súlyosbodása miatt, hanem biztonságának megóvása végett" vonult kórházba, ugyanis attól tartott, hogy az új rezsim likvidálni akarja. Utolsó találkozásukkor viszont - állítja Araya -, Neruda nagyon fel volt dúlva, mert az előző éjszaka kellős közepén a kórház egyik orvosa valamilyen injekciót adott neki. "A költőnek másnap kellett volna Mexikóba indulnia, már készen állt a repülőgép és a számára kiállított távozási engedély, de ezt már nem érte meg, este meghalt" - közölte a volt segítőtárs.

A Neruda Alapítvány nyilatkozatban utasította vissza a gyilkosságról szóló állítást. Leszögezte, hogy "semmiféle bizonyítéka, semmiféle jele nincs annak, hogy Neruda halálának bármi más oka lett volna, mint végső stádiumba jutott rákbetegsége". Ezért az intézmény állásfoglalása szerint "ésszerűtlen lenne pusztán a költő volt sofőrének személyes véleménye alapján új változatot terjeszteni Neruda haláláról".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár