2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták az angolszász királyok egyik koronázási helyét

2011. április 26. 12:55 Science Daily

A londoni Kingston Egyetem kutatói teljesen feltérképezték azt a templomudvart, ahol a feltételezések szerint legalább két angolszász királyt is megkoronáztak. A Mindenszentek Templománál folyó kutatásba az érdeklődők – köztük középiskolások – is betekintést nyerhettek.

A templomot több mint ezer éve építették, ezért történelmi jelentősége elvitathatatlan. Legalább két, de az is lehet, hogy hét királyt is a templomudvarban koronáztak meg a 10. század során, köztük Athelstant, az egyesült Anglia első uralkodóját 925-ben, valamint II. (Tehetetlen) Ethelredet. Az eredeti templomból már semmi nem maradt, kivéve a helyén álló épület déli kapuján kívüli kövek által hagyott nyomokat.

Helen Wickstead régész és kollégái kétdimenziós képeket készítettek a földalatti rétegekről. A kutatócsapatot a templom vezetői kérték fel, hogy az épület felújítása előtt végezzenek felméréseket a területen. „Három téglából készült kriptát találtunk, de még fogalmunk sincs, hogy kiket temethettek oda. A földalatti terem általában a családtagok koporsóit tartalmazza” – nyilatkozta Wickstead. „Azt már tudjuk, hogy pontosan hol helyezkednek el ezek a kripták, s most azt reméljük, hogy a történelmi térképek, az egyházi feljegyzések és a légifotók segítségével a személyek kilétére is választ kaphatunk. Nagyon izgalmas feladat lesz” – tette hozzá a régész, aki egyúttal örömét fejezte ki, hogy a kutatásba civileket – köztük egyetemistákat, középiskolásokat és helyieket – is be tudtak vonni.

„Annak megismerése és megértése, hogy mi van a föld alatt, számunkra az előretekintés miatt fontos. Minket különösen az érdekel, hogy a kutatás során mit tudunk még meg a Szent Mária-kápolnáról, amely az épülettől délre helyezkedik el, s amely azt jelzi, hogy egykoron hol húzódott a templom fala. Örülünk, hogy Helen és az egyetemi csapat elhozta a régészetet mindazok számára, akik a napokban a városban járnak” – mondta el Jonathan Wilkes lelkész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár