2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Növelik Széchenyi falujának turisztikai vonzerejét

2011. április 3. 16:32 MTI

Széchenyi István falujának turisztikai vonzerejét növelik több mint 233,5 millió forintos beruházással, ennek során egyebek között fejlesztik a nagycenki Széchenyi Múzeumvasutat, felújítják a " legnagyobb magyar" útmutatásai alapján tervezett Szent István plébániatemplomot és rendezik a mauzóleum környékét, ahol az országépítő államférfi nyugszik.

Az átfogó fejlesztés megvalósítására alakult konzorcium 185 millió forintot nyert el a Nyugat- dunántúli Operatív Program pályázatán - ismertette a Nagycenken tartott sajtótájékoztatón Ivánkovics Ottó polgármester. A beruházás során elvégzik a Szent István plébániatemplom külső felújítását. A háromhajós neoromán stílusú templomot Széchenyi István útmutatásai szerint Ybl Miklós tervezte. A plébánia udvarán gyerekeknek kalandparkot alakítanak ki olyan játékokkal,- egyebek között Lánchíd alakú csúszdával,- amelyek a Lánchíd építőjének, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítójának emlékét idézik.

A Széchenyi Múzeumvasút és a jármű skanzen fejlesztését az üzemeltető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút hajtja végre. Felújítják a skanzenben kiállított mozdonyokat és járműveket, rendbe teszik a megsüllyedt vasúti pályát és napkollektorokkal oldják meg az állomásokon lévő szolgálati helyek energiaellátását. A keskeny nyomtávú vasút a felszámolt gazdasági vasutaknak állít emléket, a skanzen a megszűnt hazai kisvonatok járműveit őrzi. A Fertőboz és a nagycenki Széchenyi kastély között közlekedő kisvasutat az idei tavaszi idényben először szombaton indították.

A múzeumvasút épületének átalakítását és bővítését ó, vendéglátó hellyé alakítását a Cenki Gastro Team Kft. tűzte ki céljául a projekt keretében. A helyi önkormányzat pedig többnyelvű táblarendszert helyez el a községben a hazai és a külföldi vendégek könnyebb tájékozódása érdekében. A konzorcium a teljes fejlesztést jövő év februárjában fejezi be a tervek szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár