2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Margati feltárások Szentendrén

2011. március 7. 09:01 MTI

Akkor és most - Magyarok Margatban címmel nyílt meg a Szentendrei Képtárban a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM) kiállítása, amely a Közel-Kelet legnagyobb középkori várában végzett ásatások legújabb eredményeit mutatja be a látogatóknak.

Mint Major Balázs, a régészeti misszió társvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa elmondta, a vár részben magyar pénzből épült. 1218 januárjában II. András, amikor seregével a Szentföldről hazafelé tartott, Margatban szállt meg és hatalmas évjáradékot adományozott a vár fenntartására.

"A feltárások, amelyre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapott koncessziót, 2007-ben kezdődtek Margatban. Eddig tíz ásatási szezon van mögöttünk, s a projektbe gyakorlatilag minden magyar szakintézmény és egyetem valamilyen szinten bekapcsolódott, eddig a terepen 120 magyar kutató fordult meg" - ismertette a részleteket Major Balázs.

A margati ásatások legújabb eredményeit tavaly Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében mutatták be, majd december közepétől február végéig a Magyar Nemzeti Múzeumban volt látható a tárlat anyaga - makettek, poszterek, installációk, számítógépes grafikák "Pécsre húsz eredeti tárgyat is elhoztunk. Ezeket korlátozott időre kaphattuk kölcsön Szíriától, így Budapesten a Képzőművészeti Egyetem restaurátorai készített másolatok szerepeltek" - mondta.

Szentendrén valamivel nagyobb kiállítási terület áll rendelkezésre, mint Budapesten, ezért több tárgy másolatát be tudják mutatni, így mindig egy kicsit változik az anyag. "Pécsett rendkívül népszerű kiállításnak számított, s ami meglepő, hogy a látogatók végigolvasták a posztereket, holott azok nem kevés információt tartalmaznak. Látogatott volt a tárlat Budapesten is" - jegyezte meg a régész.

Szentendrén alapvetően kerámiaedények lesznek láthatók. Az egyik legizgalmasabb a 13-14. századból származó kézigránát, tobozalakú, marokra fogható cserépedény másolata. "A középkorban az ilyen edényeknek többféle rendeltetése is volt. Sokáig azt hitték, hogy kizárólag kézigránátként használták őket, gyúlékony, a levegővel való érintkezéskor belobbanó anyaggal töltve meg. Az utóbbi időben viszont több olyan cserépgránát is előkerült, amelynek felirata jó egészséget, hűsölést kívánt a fogyasztónak. Nagyon valószínű, hogy a kézigránátokba sört is tölthettek, amit hűvösen tartott a vastag falú cserépedény" - magyarázta az expedíció vezetője.

Látható a tárlaton egy olyan mázas kerámiamécses másolata is, amelyet nagy valószínűséggel a johannita lovagok használtak. "A hálótérben találtuk, egyébként a johannita regula előírta, hogy a halótermekben mindig égnie kellett a mécsesnek. A johannita lovagoknak, ha elhagyták a rendházat és idegen helyen szálltak meg, mécsest kellett magukkal vinniük, s annak éjszaka égnie kellett az ágyuk mellett" - mondta Major Balázs.

A tárlaton láthatók dobókockák másolatai is, amelyek alakra, "pöttyszámra" olyanok, mint a ma használatosak. Mint Major Balázs elmondta, Margat várában rengeteg dobókocka került elő, ami azért érdekes, mert a johannita lovagoknak tilos volt a kockajáték. A játékosokat ugyanis elragadhatja a hév, ami könnyen vitákat, viszálykodást eredményezhet.

"A tárlat május elejéig látogatható Szentendrén, majd Hódmezővásárhelyre kerül, június elején pedig Visegrádra, a királyi palotába érkezik. Legkésőbb a visegrádi kiállítás idejére új profillal szeretnénk bővíteni a tárlat anyagát. Esetleg a Magyar Királysághoz kapcsolódó külön kiállítás is helyet kaphatna, amelyen szentföldi vonatkozású tárgyak is szerepelhetnének" - ismertette az elképzeléseket Major Balázs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár