2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sarkozy Franciaország keresztény örökségét méltatta

2011. március 6. 11:11 MTI

Nicolas Sarkozy francia elnök a kereszténységnek Franciaországra hagyott "csodálatos civilizációs és kulturális örökségét" méltatta a kulturális örökségvédelem kapcsán a francia katolicizmus egyik legismertebb központjában, a Puy-en-Velay-i katedrálisban tett látogatásán.

"A kereszténység csodálatos civilizációs és kulturális örökséget hagyott ránk. Egy világi köztársaság elnökeként én mondhatom ezt, mert ez az igazság!" - hangsúlyozta az államfő, aki egyúttal ismételten utalt arra, hogy Franciaországnak a kereszténységgel egyidős "zsidó gyökerei" is vannak.

"A kulturális örökségünk védelme Franciaország örökségének védelmét, identitásunk legkézzelfoghatóbb jeleinek védelmét jelenti" - fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: "Ez az örökség kötelez minket, ez az örökség lehetőség, de mindenekelőtt feladat, amely arra kötelez minket, hogy átadjuk (az örökséget) a következő generációknak, és azt gátlások és álszemérem nélkül vállaljuk".

Sarkozy kijelentésének külön aktualitást ad, hogy a kormány egyhónapos felvilágosító kampányt kezdett a teljes testet és arcot eltakaró női muzulmán viselet, a burka és a nikáb betiltásáról, ami április 11-én lép hatályba. Április 5-én pedig a jobbközép kormányzópárt nemzeti vitát indít az iszlámnak a francia társadalomban betöltött helyéről.

A köztársasági elnök beszédével egyidőben Luc Chatel oktatási miniszter egy Marseille-ben tett iskolatátogatáson a francia közoktatási intézmények vallási "semlegességére és világiasságára" hivatkozva úgy vélte, hogy a gyermekeiket az iskolába elkísérő anyák nem viselhetnek iszlám fejkendőt. Az ügy előzménye, hogy egy párizsi külvárosi általános iskola szülői közössége a politikustól kért állásfoglalást, miután az iskolaigazgató megtiltotta, hogy muszlim fátylat viselő szülők belépjenek az intézménybe.

A miniszter azt hangsúlyozta, hogy a gyermekeiket elkísérő szülőkre is vonatkoznak a közoktatási intézményekben dolgozók és tanulók jogai és kötelezettségei. Franciaországban a 2004-es "fátyoltörvény" értelmében óta tilos bármilyen megkülönböztető vallási jelet, így egyebek mellett muszlim kendőt viselni a közoktatási intézményekben.

Az Európa legnagyobb, 5 milliósra becsült muzulmán közösségét számláló Franciaországban ismét egyre gyakrabban esik szó a politikai közéletében az iszlámról. Elemzők szerint ez már egyértelműen a jövő évi elnökválasztással hozható összefüggésbe, miután a szélsőjobboldal új vezetője, Marine Le Pen - aki egyre gyakrabban tesz iszlámellenes kijelentéseket - tetszési mutatója fokozatosan növekszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár