2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dobótűkkel robbantották fel a brit pilóták a Zeppelineket

2011. február 24. 11:02 The Daily Mail

Merésznek és gyorsnak kellett lenniük azoknak az első világháborús brit pilótáknak, akik a német Zeppelineket robbanó „óriás Darts-tűkkel” vadászták le.

A pilóták kétfedelű repülőgépeiken a hatalmas, hidrogénnel töltött kormányozható léghajók fölé repültek, kihajoltak a pilótafülkéből, majd egy jól irányzott dobással „kilyukasztották” azokat. A lövedék felsértette a vászonbőrt, majd reakcióba lépve a hidrogénnel, felrobbant. A pilótáknak résen kellett lenniük, ha nem akartak a léghajókhoz hasonlóan a lángok martalékává válni.

Az Aerial Anti Zeppelin Ranken Exploding Dart-ot a Királyi Légierő parancsnoka, Francis Ranken fejlesztette ki 1915-ben. A fegyvert 210 méter magasról lehetett bevetni, de a 90-120 méter volt az ideális magasság az alacsonyan szálló léghajók elleni támadáshoz. Egy ilyen óriásdárda most egy brit aukciós házban találhat gazdára, kikiáltási ára 1200 font.

Kezdetben az első világháborúban nem tekintettek fegyverként a repülőgépre, de amint felfedezték a benne rejlő destruktív erőt, annál inkább azzá vált. A repülőgépekről való bombázás hatékony eszközzé vált, s legalább ennyire fontos volt az ellene való védekezés, ami történhetett „egyénileg”, vagy rajokban.

„Nagyon bátornak kellett lenni annak, aki ezt végrehajtotta” – mondta Steven Bosley, az egyik ilyen fegyver birtokosa. „Meglehetősen ritkák voltak, s inkább tanító jelleggel használták őket. Azért fejlesztették ki, hogy elpusztítsák vele a Zeppelineket” – tette hozzá a férfi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár