2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tavasszal kezdődik a Szent Mihály-kápolna rekonstrukciója

2011. február 14. 17:36

Hamarosan megkezdődik a Halászbástyánál lévő Szent Mihály-kápolna szerkezeti megerősítése és a Schulek-lépcső melletti kővitézek rekonstrukciója. A Budavári Önkormányzat beruházásában, tavasz elején induló felújítási munkálatok várhatóan a nyár elejére fejeződnek be.

A 22 millió forintos beruházás kivitelezőjét közbeszerzési eljárással választották ki, a szerződést hétfőn írták alá, és amint az időjárás engedi, megkezdik a munkálatokat - mondta Blázsovics Lívia, az önkormányzat sajtóreferense.

Első lépésként a Szent Mihály-kápolna felújítása kezdődik meg. A munkálatok azért váltak szükségessé, mert felmérések szerint a kápolna feletti teraszfeljáró mellvédjének és a lépcső alatti vasbeton lemez károsodásának oka a lépcsőfokok alatti beton vizesedése, amely fagy hatására szétfeszíti a mellvéd köveit, károsítja a vasbeton szerkezetet. Ezért a közeljövőben utólagos szigeteléseket készítenek a szakemberek. A rekonstrukció során megújul a Szent Mihály-kápolna fa ajtaja, acélkeretes ablaka, a lépcső vaskorlátja és a kandeláber is.

Ezt követi a Schulek-lépcső melletti kővitézek restaurálása. A lépcső feletti teraszon keresztül ugyanis a víz átfolyik, a nedvesség pedig károsítja a szobrokat. Így az utólagos szigetelést itt is elvégzik, a kővitézeteket pedig restaurálják - áll a kerület közleményében.

A Szent Mihály-kápolna történetét felidézve emlékeztetnek arra, hogy a gótikus kápolnát már 1443-ban említik a történelmi feljegyzések, melyek szerint a kápolna oldalába vágott kisajtón keresztül próbált elmenekülni a később felségárulásért lefejezett Hunyadi László 1456-ban, 1541-ben pedig ugyanezen a kisajtón kísérelt meg a Várba jutni az ostromló bécsi sereg. A kápolna hosszú időre feledésbe merült, az építményre Schulek Frigyes bukkant rá a 19. század végén, a Halászbástya tervezésekor. Régészeti feltárása, bemutathatóvá tétele végül csak 1996-97-ben történt meg, kapuit 1997. augusztus 20-án nyitotta meg a nagyközönség előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár