2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso-festmény csillagászati áron

2011. február 9. 16:44 MTI

Az előzetesen vártnál magasabb áron, 25,2 millió fontért (80 milliárd forint feletti összegért) kelt el a Sotheby's londoni árverésén Pablo Picasso egyik ritkaságszámba menő festménye, amelyen a művész szeretője, Marie-Thérese Walter látható.

A La Lecture címet viselő portré értékét előzőleg 12-18 millió font közé taksálták, a nagy érdeklődés miatt az impresszionista és modern művekből rendezett aukció összbevétele elérte a 68,8 millió fontot (21,92 milliárd forintot). A Sotheby's hasonló eredményben reménykedett, hozzáértők szerint a kedd esti árverés bíztató kezdete lehet a hónapban sorra kerülő londoni árveréseknek.

Az aukciósház tájékoztatása szerint a Marie-Thérese Walter portréjáért hét érdeklődő volt versenyben, végül az alkotás alig hat perc után egy névtelenségbe burkolózó telefonos licitálóé lett. A festmény 1932-ből származik, és egy fotelben ülve ábrázolja Waltert, amint könyvet olvas. A festő és a nő éveken át titokban folytatott viszonyt, mert Picasso házas volt. Marie-Thérese Walter mindössze 17 éves volt, amikor megismerkedett Picassóval, és egészen a portré keletkezésének idejéig csak "rejtve" bukkant fel a mester művein.

Az árverésen Picasso műve hozta a legnagyobb sikert, Magritte, Chagall, Kandinszkij és Giacometti egy-egy alkotásáért nem adták meg a kikiáltási árat, így ezek a művek nem találtak gazdára. Alberto Giacometti esetében ez különösen érdekes, mert a Sotheby's tavaly februári impresszionista és modern árverésén a műkincspiacon rekordot jelentő összegért, 65 millió fontért kelt el a svájci művész A sétáló ember I. című bronzszobra. Pár hónappal később ezt a rekordot múlta felül a rivális Christie's Picasso egy másik, Akt, zöld levelek és szoborportré című festményével, amelyért 106,5 millió dollárt adtak.

A Sotheby's keddi licitjén Monet egyik képe, az Argenteuil, fin d'aprés-midi című alkotás a vártnál alacsonyabb áron, 3,4 millió fontért (egymilliárd forint felett) cserélt gazdát, és az előzetesen taksált összeg alatt kelt el Paul Signac La Salute című munkája is, amelyért 2,33 millió fontot (745,5 millió forintot) adtak. Edouard Manet Jeune fille en déshabillé címet viselő festményét 1,6 millió fontért vitték el. A várt áron, 2,44 millió fontnál állt meg a licit Magritte La Joconde című képe esetében. A festő Le maitre d'école című munkája 2,5 millióért talált gazdára.

A Christie's szerdán rendez árverést, a legnagyobb szenzációt Paul Gauguin és Vincent van Gogh egy-egy festménye jelenti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár