2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A német titkosszolgálatnak dolgozott a lyoni hóhér

2011. január 18. 11:11 Spiegel Online, MTI

A nyugatnémet titkosszolgálattal működött együtt a II. világháború után Klaus Barbie Gestapo-főnök újonnan előkerült dokumentumok szerint. Ezzel egy időben más forrásokból ismertté vált, hogy Izrael már 1949-ben el akarta rabolni Adolf Eichmannt.

Barbie, a "lyoni hóhér", az 1960-as években Bolíviából segítette a nyugatnémet titkosszolgálat munkáját - írta meg a Der Spiegel német politikai hetilap. Barbie 1942 és 1944 között állt a lyoni Gestapo élén, 1951-től Klaus Altmann álnéven élt Bolíviában. Az NSZK titkosszolgálatának (BND) dokumentumaiban Adler vagy Águila néven bukkant fel. A szolgálat egy San Franciscó-i bankba utalt pénzt munkájáért.

A BND végül 1967-ben szakította meg a kapcsolatot "Altmannal", mert túl veszélyesnek látták a közös munkát. Barbie-t 1983-ban a bolíviai hatóságok kiadták, Franciaországba szállították. Öt évvel később életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Lyonban halt meg 1991-ben.

A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy az izraeli titkosszolgálat már 1949-ben el akarta rabolni Ausztriából Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. Történelmi dokumentumok szerint akkoriban az a hír járta, hogy Eichmann meg akarja látogatni feleségét az ausztriai Bad Ausseeben. A náci vezető azonban végül nem bukkant fel, így az izraeli kommandó dolgavégezetlen maradt. A dokumentumok szerint az ügynököket és az elrabolt Eichmannt a salzburgi repülőtéren várta volna egy gép, amely Izrael felé repült volna. Az akció előkészítésébe az osztrák biztonsági szolgálatot is bevonta Izrael bécsi képviselete.

A zsidók deportálását szervező Eichmann tartózkodási helyéről szóló információk egy Josef Adolf Urban nevű férfitól származtak. Urban az osztrák szolgálatok informátora volt, de együttműködött Simon Wiesenthal nácivadásszal és több titkosszolgálattal is. A BND állítólag már 1958-ban értesítette az amerikai ügynököket arról, hogy Eichmann Argentínába menekült. Ezt 2006-ban nyilvánosságra hozott CIA-dokumentumok is alátámasztják. Eichmann Ricardo Klement néven élt a dél-amerikai országban, ahová családját is sikerült kimenekíteni. A náci háborús bűnöst 1960-ban rabolta el az izraeli titkosszolgálat, Jeruzsálemben állították törvényszék elé, majd kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár