2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oroszok a történelem átpolitizálása ellen

2010. december 19. 13:14 MTI

Oroszország a történelem átpolitizálására irányuló kísérletnek tekinti, hogy Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia külügyminiszterei javasolták az Európai Bizottságnak: az EU dolgozzon ki a totalitárius rezsimek által elkövetett bűnök tagadását és lekicsinylését tiltó törvényt.

Alekszej Szazonov, az orosz külügyminisztérium helyettes szóvivője Moszkvában a heti szóvivői tájékoztatón kijelentette: "Egy ilyen lépés arról tanúskodhat, hogy legnagyobb sajnálatunkra az EU egyes országai számára a történelem átpolitizálása az állami feladatok egyik fő prioritása marad. A kezdeményezők nemes célokat deklarálnak, az emlékek megőrzéséről szólnak, hogy a totalitarizmus ne térhessen vissza.

Mindenki számára nyilvánvaló azonban, hogy tényleges céljuk a kommunista múlt démonizálása, az objektív tanulmányozás megakadályozása, hosszú távon pedig a kommunista ideológia azonosítása a fasisztával. .... Lényegében bármely nem negatív megítélést bűnnek javasolnak tekinteni. Ezzel a politikusok a történészeket szűk keretek közé szoríthatják. Figyelmet kelt, hogy ugyanakkor az EU-ban nem akarnak emlékezni saját diktátoraikra és hóhéraikra" - mondta Szazonov.

Kijelentette: Oroszország következetesen a történelem átpolitizálása ellen lép fel. "A történészek csakis politikai bilincsek nélkül tudják objektív módon feltárni a múltat" - mondta, s reményének adott hangot, hogy Moszkva partnerei az unióban helyesen értelmezik az orosz álláspontot.

A szóvivő egyebek mellett kijelentette, Oroszország a belügyeibe való beavatkozásnak és a bíróságokra gyakorolt nyomásnak tekinti, hogy az Európai Parlament indítványozta: vezessenek be szankciókat a Szergej Magnyitszkij jogász vizsgálati fogságban bekövetkezett halálában vétkes orosz tisztségviselők ellen. Magnyitszkij több mint egy éve orvosi kezelés hiányában halt meg egy moszkvai fogházban, ahová azért került, mert magas rangú belügyi tisztségviselőket vádolt azzal, hogy egy beruházási alaptól "elloptak" három céget, s azok nevében hatalmas adóösszeget igényeltek vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár