2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy új orosz tankönyv szerint jogosak voltak a deportálások

2010. szeptember 21. 10:23 The Daily Telegraph

Hatalmas össztűz zúdult egy új orosz történelmi tankönyvre, amely síkra szállt a szovjet munkatáborok és a különböző etnikai csoportok kollektív kitelepítése mellett.

Az Oroszország története 1917-2009 című könyv szerzőpárosa, a moszkvai állami egyetem két akadémikusa, Alekszander Barsenkov és Alekszander Vdovin arra tettek kísérletet, hogy igazolják a harmincas évek kollektivizálását, illetve a tömeges letartóztatásokat és kivégzéseket.

A támogatókkal ellentétben – akik szerint a könyv nagyfokú patriotizmusról tesz tanúbizonyságot – a kritikusok azt olvassák a szerzők fejére, hogy a könyv antiszemita és Sztálin-barát nézeteket képvisel. A szerzők például a tömeges letartóztatásokról és kivégzésekről szólva kifejtették, hogy a hatóságok jogosan tarthattak a Szovjetunióban élő ellenségektől: „A szovjet hatóságok célkeresztjébe került több millió ember egy potenciális ’ötödik hadosztályt’ alkotott, amely távol állt a képzelet szülte veszély fogalmától” – írja Barsenkov és Vdovin.

A tankönyv igazoltnak véli Sztálinnak a krími tatárokat, a csecseneket, az ingusokat és a kalmüköket érintő deportálásait is Szibériába és Közép-Ázsiába. „Ezt az ellenséggel való kooperációs készségük indokolta” – állítják az orosz és nyugati történészek által sokat vitatott elméletben a szerzők. A könyv nagy hangsúlyt fektet a szovjet időben fontos kulturális tisztségeket betöltő zsidókra is. A szovjet hatóságok a világháború után megakadályozták a zsidókat, hogy magas rangú állásokat töltsenek be, mivel „a zsidó származásúak körében erősödött a nyugati értékek iránti szimpátia, s megnőtt az esély, hogy ezt az amerikai stratégia részeként lehet felhasználni”.

A moszkvai állami egyetem egyik történészprofesszora, Anatolij Atkin szerint „ez egy olyan tankönyv, amelyben a patriotizmus vezérfonalként szolgál”. „A könyv tele van a haza iránti szeretettel, s lényeges, hogy kimutatható benne a szovjet és a poszt-szovjet korok folyamatossága” – nyilatkozta a kutató. Komoly kritikát fogalmazott meg azonban az egyik ellenzéki újság, a Novaya Gazeta, amikor így írt a könyv piacra dobása kapcsán: „Ez a Sztálin- és szovjetbarát, kommunista tankönyv azért jelenhetett meg, mivel Lenin és Sztálin pártjának az emberiesség elleni bűneit soha nem ítélték el.”

Érdekes ehhez felidézni Oroszország két legfontosabb tisztségviselőjének a szovjet érához való viszonyát: Dmitrij Medvegyev orosz elnök már több alkalommal elhatárolta magát a múlttól, egyszer például kijelentette, nem szívesen élne újból a Szovjetunióban, miközben mentora, a jelenleg a miniszterelnöki címet birtokló Vlagyimir Putyin úgy nyilatkozott, hogy a „Szovjetunió szétesése a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár