2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás az Óbudai Egyetem történetéről

2010. december 8. 11:02

Az Óbudai Egyetem újjáalapítása 600. évfordulójának állít emléket az "Államalapítástól egyetemalapításig" című kiállítás, melyet az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma mutat be.

A tablósorozat a középkori magyarországi egyetemek létesítésébe enged betekintést. A Nagy Lajos király által 1367-ben Pécsett alapított első magyarországi egyetemet hamarosan követte a főváros első intézménye, az Óbudai Egyetem. A négy fakultásból álló Universitas Budensis alapítólevelét Luxemburgi Zsigmond magyar király kérésére 1395. október 6-án adta ki IX. Bonifác pápa. A kor belviszályai között azonban az egyetemet ‒ feltehetően 1403-ban ‒ Zsigmond király bezáratta.

Néhány évvel később, Zsigmond ‒ a pápasággal való viszonyának rendezését követően, a belviszályok elültével ‒ szükségét látta egy közvetlenül a befolyása alatt álló magyar univerzitás létesítésének. Az 1410. augusztus 1-jén újjáalapított egyetem négy klasszikus fakultással – „szent teológia, a kánon- és polgári jog, az orvostudomány és a szabad művészetek” karral – működhetett, mindazokkal a kiváltságokkal, amelyeket a nagy európai egyetemek ‒ a párizsi, a bolognai, az oxfordi és kölni ‒ élveztek.

Az 1410-es pápai bulla eredetiben nem, csak a Vatikáni Titkos Levéltár másolataként maradt fenn. E kiállításon kerül első alkalommal hiteles másolatként hazánkban nyilvánosságra Érszegi Géza professzor szakavatott fordításában és átiratában. A 13 tablóból álló sorozat korabeli dokumentumok felhasználásával kíván betekintést nyújtani a középkori Óbudai Egyetem életébe.

Az utolsó tabló bemutatja az utókor emlékezetét is, többek között szemlélteti a mai egyetemmel szemben kialakított Óbudai Egyetem Parkban Zsigmond király szobrát, melyet Rudas Imre rektor, Bús Balázs polgármester és Bayer József a Zsigmond Király Főiskola rektora leplezett le 2010. szeptember 1-jén.

A kiállítás helye: az MMKM Öntödei Múzeumába (II. ker., Bem József u. 20)
A kiállítás megnyitójának ideje: 2010. december 8. 16 óra

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár