2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendszerváltó palotát vennének a németek

2010. november 23. 18:24 MTI

Németország szeretné megvenni prágai nagykövetségének épületét, a Lobkovic-palotát, amely 1989 nyarán és őszén történelmi események színhelye volt.

Petr Necas cseh miniszterelnök megerősítette, hogy a téma Christian Wulff német köztársasági elnök hétfői prágai látogatása során is szóba került. "A Lobkovic-palotáért cserébe Németország egy telket ajánlott fel a Csehországnak Berlin központjában" - árulta el újságíróknak Necas. Hozzátette: a külügyminisztérium elemezni fogja az új ajánlatot, egyelőre az ügyben semmiféle döntés nem született.

Korábban az USA volt berlini nagykövetségének az épületét és telkét ajánlotta fel Németország a cseheknek cserébe, de ezt az ajánlatot Prága kevésnek tartotta. Az új telek állítólag a Tiergarten park közelében található, s értéke igen magas. Az épületet azonban a cseheknek kellene felépíteniük saját költségükből.

"Megfelelő ajánlatra van szükségünk. Szó sem lehet olyan ajánlatról, amelyre a Cseh Köztársaság ráfizetne. Másrészt ha megnézzük, hogy milyenek a mai berlini telekárak, akkor látjuk, hogy Európában a legmagasabbak közé tartoznak. Az új ajánlat az első elemzések szerint olyan, hogy arra Csehország nem fizetne rá" - vélekedett Necas. Elismerte, hogy Csehországnak valóban szüksége van egy új nagykövetségi épületre Berlinben. "Aki látta, hogy milyen állapotban van a diplomáciai képviseletünk, az tudja, hogy szükség van a megoldásra" - szögezte le.

"Mi nagyon szívesen megvennénk (a Lobkovic-palotát), ha az ára nem lesz túlságosan magas" - ismertette a német álláspontot Wulff. Megjegyezte: a téma szóba került, de nem volt róla tárgyalás. "Erről más, és nem államfői szinten folynak a tárgyalások" - mondta.

A Lobkovic-palota korábban Nyugat-Németország diplomáciai képviseletének székhelye volt. 1989 augusztusában-szeptemberében több ezer keletnémet állampolgár menekült a nagykövetség területére, hogy kikényszerítse a Nyugatra engedést. Szeptember vége felé a helyzet kezdett kritikussá válni. Kelet-Berlin végül meghátrált, szabad utat adott állampolgárainak a másik német államba való távozásra az NDK területén keresztül. Ezt a hírt személyesen Hans-Dietrich Genscher, az akkori nyugatnémet külügyminiszter jelentette be szeptember 30-án a nagykövetség épületének erkélyéről.

"Ez az épület számunkra komoly jelkép, része a német történelemnek" - indokolta a vásárlási szándék legfőbb okát a német külügyminisztérium. Úgy vélik, hogy gazdaságosabb egy ilyen épületet megvenni és saját erőből működtetni, mint évtizedeken át bérelni.

A volt Csehszlovákia 1978-ban nyitotta meg új nagykövetségét Kelet-Berlinben. A mai cseh diplomáciai képviselet számára az épület túl nagy, üzemeltetése túl drága. Prága ezért új helyet keres nagykövetségének Berlinben. Helyi megfigyelők szerint egyezség csak néhány éven belül várható a csehek és a németek között. "Minden remény megvan arra, hogy 2014-re, tehát az 1989-es események 25. évfordulójára, megszületik a megállapodás" - foglalta össze a helyzetet nemrégiben az egyik cseh napilap.

A Lobkovic-palota 1703 és 1707 között épült, a csehországi barokk építészet egyik remeke. A palotához tartózó park az egyik legnagyobb kiterjedésű és legszebb barokk park Prágában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár