2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás Erkel Ferenc életéről Szófiában

2010. november 14. 17:47

Emlékkiállítás nyílik Erkel Ferenc (1810-1893) életéről és munkásságáról a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából kedden Szófiában, a Magyar Intézetben. A tárlat megnyitóján a szerző operáiból Rada Toteva bolgár szoprán ad elő áriákat.

A bolgár fővárosban január közepéig látható kiállítás Erkel Ferenc szülővárosából, Gyuláról érkezik Szófiába, anyagát a Corvin János Múzeum állította össze - mondta el Dimitrov Györgyi, az intézet vezetője. A mintegy 25 tablón családi fotók, dokumentumok, kották és szövegkönyvek mellett színpadi képek is láthatók többek között a Bánk bán, a Hunyadi László, a Bátori Mária és a Dózsa György című operákból - tette hozzá.

A kiállítás megnyitóján Erkel operáiból Rada Toteva szoprán énekel részleteket, s egy áriát magyarul ad majd elő - árulta el Dimitrov Györgyi, megjegyezve, hogy a hazájában ismert és népszerű énekesnő szinte házi művésznek számít a magyar intézetben, nemrégiben Kálmán Imre-operettekből adott nagy sikerű estet.

Rada Toteva a szófiai Új Bolgár Egyetem operaénekesi szakán végzett, több versenyen díjazták teljesítményét. Rendszeresen fellép a szófiai és a Veliko Tirnovó-i operettszínházban, valamint a várnai, a burgaszi és blagoevgrádi operában. Repertoárján szerepel például Despina alakja a Cosi fan tutte és Barbarina szerepe a Figaro házassága című operákban, de énekel a Macskák című musicalben, valamint Johann Strauss és Kálmán Imre operettjeiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár