2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Helyreállították a Szfinx védőfalait

2010. november 4. 10:33 Discovery News

Sikerült helyreállítani a gízai fennsík egyik sárfalának nagyobbik részét – jelentette be az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács.

A Szfinxet a sivatagi homokviharoktól megvédeni hivatott falat egy rutinásatás során fedezték fel a 4. dinasztia egyik emblematikus uralkodójának, Kephrén völgytemploma mellett. Az ősi egyiptomi szövegek szerint IV. Thotmesz álma után építették a falat, miután az uralkodó a közeli Szarvas-völgyben vadászott. Az álomban a mitikus fenevad, az emberfejű és állattestű figura a sivatagi szél fogságáról beszélt. A király ezt követően eltávolította a szél következtében felhalmozódott homokot és falat állított a mészkőszobor védelmére.

A 132 méter hosszú fal egy nagyobb építészeti struktúra részét képezi, amely a Szfinx északi oldalán található. Az egyik része 75 centiméter magas és 86 méter hosszú, észak-déli irányú, s a völgytemplom, illetve a Szfinx keleti oldalán húzódik, míg a másik fele 90 centiméter magas, 46 méter hosszú és kelet-nyugati irányú.

„A régészek korábban azt gondolták, hogy csak a Szfinx északi oldalán található a fal, mivel ott találtak meg belőle egy kis szakaszt” – mondta el Záhi Hávvász, Egyiptom főrégésze. „Erre most rácáfolt a keleti és déli oldalon levő falrészlet felfedezése” – tette hozzá. Hávvász szerint itt papok és tisztviselők laktak, akik Kephrén halotti kultuszát ápolták. Az uralkodó i.e. 2532-ben, a második gízai piramis építése után halt meg, kultusza azonban egészen a 8. dinasztiáig (i.e. 2143-2134) fennmaradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár