2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felföldi mezővárosok a szentendrei skanzenben

2010. október 20. 18:10 MTI

Az egykor bortermelésre "szakosodott" felföldi mezővárosok kultúráját mutatja be egyebek mellett kocsma- és céhtörténeti bemutatóval a szentendrei skanzen legújabb időszaki kiállítása.

Az április végéig látható Város és falu határán című kiállítás ezen felül hanganyagokkal és archív felvételekkel egészíti ki a felföldi mezőváros tájegység állandó kiállításait - mondta el Kemecsi Lajos, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos igazgatója.

Beszámolt arról, hogy a Skanzen Galériában fotók elevenítik fel a felföldi mezővárosok életét egykor és ma; a Magtárban a piacok hangulatát idézik meg, valamint hagyományos viseleti darabok is láthatók, amelyek a budapesti Néprajzi Múzeumból érkeztek kölcsönbe. A tájegységben található mádi borozó pincéje ad otthont a kocsmatörténeti kiállításnak, a gyöngyösi iparosházban pedig az egri Dobó István Vármúzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum tárgyait állították ki a céhtörténeti bemutató keretében. A gyöngyösi polgárházban a város Szent Kereszt Társulatának működésével és az egykori gyöngyösi színházi élettel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Kemecsi Lajos a tárlat történelmi hátteréről kifejtette: a mezővárosok annak idején közvetítő szerepet töltöttek be a paraszti, valamint a nemesi és a polgári életmód és műveltség között. A felföldi mezővárosok esetében a szőlő- és a borkultúra vált városképző tényezővé, a szántóföldi gazdálkodás és az állattartás helyett a céhes iparos forma, a bortermelés és a kereskedés került középpontba, melyben jelentős szerepet játszott az ott élő zsidóság.

"A mádi kereskedőházban a kocsmatörténet mellett a vidéki zsidóság történetével és az asszimiláció kérdéskörével is foglalkozunk, és erre az alkalomra készült el az a kiadvány, amely a kóser konyhát mutatja be és természetesen receptek is találhatók benne" - mondta el a néprajzi múzeum munkatársa.

Az egykor jelentős kereskedelmi és kultúraközvetítő szerepet játszó felföldi mezővárosok - mint például Gyöngyös, Mád, Tállya, Erdőbénye, Tokaj, Hejce - közül egyesek modern várossá tudtak válni, mások azonban visszafalusiasodtak - jegyezte meg a szakember.

A szentendrei skanzen új kiállítását a Felemelő század országos programévad keretében rendezik meg, a tárlatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár