2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aida visszatért a piramisokhoz

2010. október 6. 16:21 MTI

Nyolc év távollét után Aida visszatért a piramisokhoz: újra Gizánál adták elő Giuseppe Verdi világhírű operaművét. A kedd esti előadást még három követi a piramisok lábánál, szerdán, csütörtökön, valamint vasárnap.

"Nyolc éven át nem adhattuk elő, mert nem kaptuk meg a szükséges engedélyeket. De eljött a visszatérés napja" - mondta Abdel Moneim Kamel, az előadás rendezője, egyben a kairói operaház igazgatója.

A közönség lenyűgöző háttér és pompás kivitelezés mellett tekinthette meg Verdi történetét a rabszolgaként fogva tartott Aida, valamint Radamesz egyiptomi hadvezér szerelméről. Az előadásra több mint háromezren voltak kíváncsiak, a megvalósításban is rengetegen vettek részt, zenészek, színészek, énekesek, táncosok, valamint a nagyvonalú díszletekről gondoskodó technikusok.

Giuseppe Verdi repertoárjának egyik legnépszerűbb darabja 1871-ben ünnepelte premierjét Kairóban. Egyes források szerint a zeneszerzőt a Szuezi-csatorna 1869-es átadásának alkalmából kérték fel, hogy írjon operát, de a mester elkésett a munkával. Mások úgy tartják számon, hogy nem a csatorna, hanem a kairói opera megnyitásának okán kapott felkérést, de többször nemet mondott, és csak akkor gondolta meg magát, amikor meghallotta, hogy ha ő nem vállalja, Charles Gounoud-t vagy Richard Wagnert bízzák meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár