2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűntnek hitt videó a Holdraszállásról

2010. szeptember 30. 11:52

Elveszettnek vélt képsorok kerültek elő a Holdraszállással kapcsolatban, amelyet először a jövő héten, Sydneyben vetítenek le a nagyközönségnek.

A néhány perces videó az egyik legjobb felvételnek számít, amely az 1969. július 20-i történelmi eseményeket megörökítette, de az évekig egy archívum mélyén való hánykolódás miatt súlyos károk keletkeztek benne – számolt be a felfedezésről John Sarkissian asztronauta. A videó Neil Armstrongnak az Apollo 11 létrája leeresztését mutatja; ezt Ausztráliából vették fel, s sokkal jobb minőségű felvételnek számít, mint amely később a világot is bejárta.

Az ausztrál teleszkópok fontos szerepet töltöttek be a holdra szállás megörökítésében, ugyanis ez biztosította a televíziós jeleket is. Ausztrália szerepének 2000-ben egy film is emléket állított, a The Dish-t a magyar közönség Műholdvevő a birkák közt címen láthatta. Sarkissian szerint a korábban még nem látott felvétel a „legjobb, amely megörökítette az Apollo 11 létrájának leeresztését a holdra.” „A NASA a kaliforniai Goldstone állomás jeleit használta, ám az rosszul lett beállítva. Az ausztráliai állomásoknak köszönhetjük, hogy nem maradtunk le Armstrong első lépéseiről” – idézte fel az asztronauta.

A videót először az Australian Geographic magazin díjátadóján vetítik le, ahol az Apollo 11 egyik asztronautája, Buzz Aldrin is tiszteletét is teszi. A felvételt eddig csak a misszió veteránjai és a szakma beavatottjai láthatták, most azonban a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a maga nemében páratlan, digitalizált változatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár