2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mindent elkövetett London a zsidók Palesztinától való távoltartására

2010. szeptember 23. 11:05

A brit kormány többek között bombákkal és gondos aknamunkával akarta eltéríteni a második világháború utáni zsidó menekülteket attól a szándékuktól, hogy Palesztinában telepedjenek le – olvasható egy frissen megjelent könyvben.

A hírszerzési iroda engedélyével megjelent MI6: a titkosszolgálat története, 1909-1949 című könyv legfontosabb állításait maga a brit kormány is elismerte. A szerző, Keith Jeffery szerint London így próbálta meg lecsillapítani a zsidók Közel-Keletre vándorlása miatt felháborodásuknak hangot adó arab államok vezetőit.

A brit titkosszolgálat, az MI6 robbanószerkezeteket telepített a zsidó férfiakat, nőket és gyermekeket szállító hajókba, amely Európából Palesztinába vitte volna a menekülteket. Nagy-Britannia részben az arab szövetségesek nyomásának engedve, korlátozta a brit fennhatóság alatt álló területekről való zsidó kivándorlást, de 1948-ban London kivonult Palesztinából, amelyet a zsidók végül elfoglalhattak és kikiáltották a független Izrael államát.

A direkt fizikai szabotázsakciókon kívül a britek dezinformációkkal és propagandakampányokkal kívánták megakadályozni, hogy a zsidók birtokba vegyék Palesztinát – állítja a témát kutató Andrew Roberts. Az 1947. február 14-én indított Operation Embarrass évi 47 ezer dollárból gazdálkodott, s első lépésként London ügynököket küldött Franciaországba; a jacht-tulajdonosoknak álcázott kémek 1947-1948-ban bombákat helyeztek el öt, olaszországi kikötőben várakozó hajó fedélzetén, amelyek közül az egyik felrobbant, kettőben komoly károk keletkeztek, míg a másik kettőt idejében sikerült hatástalanítani. A britek egy időre fellélegezhettek, mivel az olaszok kizárták, hogy London állt volna a merényletek mögött, s inkább az arabokra mutogattak.

Jeffery szerint az akció legfőbb szempontja az volt, hogy azt ne lehessen összefüggésbe hozni Őfelsége kormányával. Az ügynököknek a lelkükre kötötték, hogy elfogásuk esetén azt mondják, New York-i antikommunista, olaj- és repülőgép-ipari üzletemberek megbízásából érkeztek, vagy egyszerűen csak „gazdag, jobboldali amerikaiakat” kezdjenek el vádolni – állítja Roberts.

Nagy-Britannia akkoriban Palesztina nagy részét birtokolta, az ide költöző zsidókat pedig illegális bevándorlóknak tartották, de azt korábban senki sem gondolta volna, hogy a londoni kormány meg is próbálta volna akadályozni a telepesek érkezését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár