2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anzikszokon Hitler angliai inváziójának terve

2010. szeptember 16. 11:25 The Daily Mail

Jókívánságokat közlő képeslapoknak tűnő felvételek láttak napvilágot, amelyeket kevésbé békés célokra, a tervezett angliai invázió során használt volna a náci vezetés.

A Brighton Pier, Penzance, Torquay és Land’s End beazonosítása iránytűként szolgált volna a náci csapatoknak a Seelöve (Oroszlánfóka)-hadművelet célpontjainak meghatározására. A 446 oldalas titkos dokumentációban megjelent képek mérnöki pontossággal lokalizálják a brit tengerparti városokat, amelyeket egy szárazföldi hadjáratban kellett volna a német csapatoknak elfoglalniuk.

A Militäergeographische Angaben über England Südküste (Déli Part: Katonai és Földrajzi Adatok Angliáról) című útmutató a déli part minden egyes támadási felületéről és gyenge pontjáról említést tesz, s nagyméretű színes térképek – Land’s End-től délnyugatra, a kenti Foreness Point-ig – segítenek a tájékozódásban.

1940. szeptember 17-én Hitlernek határozatlan időre el kellett halasztania a Seelöve-hadműveletet, mivel a Luftwaffe nem tudta megteremteni a szárazföldi invázióhoz szükséges légi fölényt. Németország stratégiai veresége miatt ez végül elmaradt, de az újonnan felfedezett könyv segítségével most rekonstruálható, hogy mi történt volna, ha az angliai csata, vagy az Atlanti-óceánon zajló hadműveletek a Harmadik Birodalom szája íze szerint alakulnak. A dosszié a hónap végén Ludlow-ban kerül árverésre, ahol a szakértők szerint ötszáz font alatt senki sem fogja tudni hazavinni.

Richard Westwood-Brookes, a Mullocks aukciósház részéről a következőket nyilatkozta: „Az Oroszlánfóka-hadműveletről szóló könyv segítségével egy fantasztikusan érdekes betekintést nyerhetünk, hogy mit történt volna egy sikeres angliai invázió esetén. A dossziét csak nagyon kevés embernek mutatta meg Hitler. A könyvben arról is szó esik, hogy hol szállhattak volna partra biztonságosan a német egységek, s merre ütköztek volna akadályokba – ez volt az invázió írásos terve”.

A történelmi feljegyzések tanúsága szerint Hitler hat hadosztállyal tervezte megszállni Angliát, Kent felé, Folkestone és Ramsgate városán keresztül; egy másik négy hadosztályból álló egység Sussex és Hampshire lerohanását tervezte, Brighton-on és Wight-szigetén át, míg további három hadosztály Dorset ellen indult volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár