2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Kürosz agyaghengere megérkezett Teheránba

2010. szeptember 10. 14:17 MTI

Megérkezett a londoni British Múzeumból Teheránba II. (Nagy) Kürosz perzsa uralkodó agyaghengere, ezzel megoldódni látszik az a vita, amely azt követően robbant ki, hogy Irán bejelentette, megszakítja kapcsolatait a neves múzeummal, mert az nem juttatta el időben a kölcsönkért műtárgyat.

Nagy Kürosz agyaghengerét négy évtized múltán láthatja újra az iráni közönség. A történelmi agyaghenger pénteken reggel érkezett meg és négy hónapig marad kölcsönben Teheránban - idézte a FARS iráni hírügynökség az ország Kulturális Örökség Szervezetének igazgatóját.

Hamid Baqaie februárban jelentette be, hogy Irán megszakítja a British Múzeummal ápolt kapcsolatait, tiltakozásul amiatt, hogy az intézmény egyre csak halogatta a 2500 éves agyaghenger kölcsönadását. A londoni múzeum "nagy meglepetésének" adott hangot a döntés hallatán, és technikai okokkal magyarázta a késlekedést. Teherán szerint a British Museum korábban 2009 szeptemberére, majd novemberre, végül pedig január 16-ra ígérte a nagy értékű henger leszállítását.

Egyesek szerint Nagy Kürosz 1879-ben megtalált agyaghengere az emberi jogok legrégebbi deklarációja. A perzsa uralkodó időszámításunk előtt 539-ben foglalta el a - ma Irak területén található - Babilont, és felszabadította a hazájukból oda telepített népeket, köztük a zsidókat is. Az agyaghenger e rendelet szövegét őrzi.

Nagy-Britannia és Irán között amúgy is feszültségektől terhes a viszony Teherán atomprogramja, valamint Mahmúd Ahmadinezsád vitatott újraválasztása miatt. A 2009-es elnökválasztás utáni tiltakozások kapcsán az iráni vezetés azzal vádolta Londont, hogy bátorította az ellenzéki megmozdulásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár