2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irán megszakította kapcsolatait a British Múzeummal

2010. február 7. 20:03 MTI

Irán megszakította kapcsolatait a British Múzeummal, miután nem kaptak meg időben egy óperzsa kincset, amelyet a londoni közgyűjteménytől kértek kölcsön.

Az iráni Kulturális Örökség Szervezet közlése szerint még tavaly októberben kéthónapos határidőt szabtak a British Múzeumnak arra, hogy lehetővé tegye az i.e. 6. század nagy perzsa uralkodója, Nagy Kürosz agyaghengerének iráni kiállítását. Az "ultimátum" előzménye volt, hogy a londoni múzeum szeptemberben azt közölte, "gyakorlati" okokból késik a 2500 éves műkincs kölcsönadása.

Mint az ISNA hírügynökség írja, Hamid Baqaie, a Kulturális Örökség Szervezet vezetője szerint a brit múzeum nem tartotta be a határidőt, ehelyett azt ajánlotta fel, hogy júliusig eljuttatja a hengert Iránba. Ez azonban az irániak számára elfogadhatatlan. "A Kulturális Örökség Szervezet megszakított minden kapcsolatot és együttműködést a British Múzeummal" - jelentette ki Baqaie, hozzátéve, hogy a döntés érinti a régészeti, kutatási és a kiállításokkal kapcsolatos együttműködést.

Az Irán és Nagy-Britannia közötti kapcsolatok már így is feszültek a perzsa állam atomprogramja miatt, amelyről a Nyugat azt gyanítja, katonai célokat szolgál, Irán szerint azonban csak az energiatermelést célozza. Tovább rontott a helyzeten, hogy a vitatott tavalyi elnökválasztást követően iráni illetékesek az ország belügyeibe való beavatkozással vádolták Londont. Az iráni kormány arra is figyelmeztetett, hogy a két ország közötti kapcsolatok egyéb területeken is alacsonyabb szintre kerülhetnek.

II. Küroszt, vagy Nagy Küroszt az ókori Perzsia egyik legnagyobb történelmi alakjaként tartják számon, aki a világ egyik első birodalmát hozta létre két évszázaddal azelőtt, hogy Nagy Sándor meghódította a térséget. Nagy Kürosz i.e. 539-ben elfoglalta a - ma Irak területén található - Babilont, és felszabadította a hazájukból oda telepített népeket, köztük a zsidókat is. Rendeletének szövegét, egyesek szerint az első emberi jogi chartát őrzi a British Múzeum gyűjteményében megtalálható agyaghenger.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár