2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Városrészeket óvnának a fiatal műemlékvédők

2010. július 13. 17:45 MTI

Műemlékvédelmi konferenciát szervez augusztusban a Váralja Szövetség (VSZ); a budapesti rendezvényre valamennyi szakmai civil szervezet meghívást kapott.

Hetzmann Róbert elnökségi tag elmondta, a konferenciára a civil szakemberek mellett többek között a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) képviselőjét és a parlamenti pártok szakpolitikusait is várják.

Mint a fiatalokból álló értékvédelmi civil szervezet képviselője emlékeztetett: a kollektív műemlékvédelem érdekében tavasszal sikeres aláírásgyűjtést folytattak, ennek során az interneten csaknem ötezren támogatták a VSZ szakmai petícióját. A kollektív műemlékvédelem olyan szakmai gyakorlat, amely nem csupán egyes műemléképületek, hanem egész történelmi városrészek védelmére helyezi a hangsúlyt - ismertette az álláspontjuk szerint Magyarországon még nem eléggé elterjedt koncepció lényegét Hetzmann Róbert.

Mint hozzátette: bizonyos esetekben kívánatosnak tartják már nem álló, de jelentős értékkel bíró épületek visszaépítését, élesen ellenzik azonban azt a fővárosban meghonosodott beruházói gyakorlatot, hogy a történelmi épületek helyett új, műemléki környezetbe nem illő, modern épületeket emeljenek. Legutóbbi példaként a civil szervezet elnökségi tagja az Új Városközpont néven a Belváros szívébe tervezett beruházást említette, amely sem stílusával, sem óriási méreteivel nem illene a városképi környezetbe, ezért a VSZ határozotton ellenzi a megvalósulását.

Hetzmann Róbert elmondása szerint többek között azt szeretnék elérni, hogy a várhatóan őszre az Országgyűlés elé kerülő műemlékvédelmi törvény adókedvezménnyel - de nem teljes adómentességgel - támogassa a műemléki helyreállításokat, bontás esetén pedig teljes visszaépítésre kötelezze a beruházót. A VSZ követeli a KÖH megerősítését és egy részletes műemléki adatbázis létrehozását is - fűzte hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár