2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német hadisírgondozó katonák érkeznek Nagykanizsára

2010. május 13. 11:55 MTI

Német hadisírgondozó katonák érkeznek vasárnap Nagykanizsára, amelynek temetőjében több mint 700 német katona nyugszik.

A Német Hadisírgondozó Egyesület tagjai egy 1993-ban kötött államközi megállapodás értelmében rendszeresen látogatják és gondozzák a 16 magyarországi városban lévő német háborús sírokat. Legutóbb 2008 szeptemberében jártak Nagykanizsán - mondta el Cseresnyés Péter, a város alpolgármestere.

A zalai városban tíz napon át 12 önkéntes német katona dolgozik, a sírokhoz vezető utakat és a szegélyeket állítják helyre, illetve építenek újakat. A katonák szabadságuk terhére, térítés nélkül vállalják ezt a tevékenységet, munkájukat a kaposvári helyőrségből érkező magyar bajtársaik is segítik. A nagykanizsai temetőben 727 német katona nyughelye van, földi maradványaikat többségében a zalai területeken folytatott harcok helyszíneiről szállítottak ide. Ugyancsak ebben a temetőben 98 magyar katona is nyugszik - idézte fel az alpolgármester.

A Német Hadisírgondozó Egyesület 1919-ben, az I. világháborút követően jött létre, célja, hogy a külföldön elesett német katonák sírhelyeit felkutassák, méltó helyre temessék halottaikat és gondozzák nyughelyüket. 2009-ben a szervezet mintegy kétmillió, háborúban elesett katona sírját gondozta a világ 45 országban található 827 német katonai temetőben.

Magyarországon 16 olyan temető található, ahol német katonák is nyugszanak. Nagykanizsán kívül Bajna, Balatonkenese, Böhönye, Budaörs, Debrecen, Győr, Hajmáskér, Mosonmagyaróvár, Pápa, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém területén. A II. világháború során a magyarországi harcokban és harci cselekményekben mintegy 54 ezer német katona vesztette életét, közülük mintegy 35 ezren a katonai temetőkben, illetve 1400 település temetőjében vannak eltemetve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár