2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már az ókori görögöket is sújtották megszorító intézkedések

2010. május 12. 17:23 MTI

A gazdasági helyzet miatti megszorítások nem újkori találmányok, már az ókori görögöket is sújtották az adósságállomány csökkentése érdekében bevezetett intézkedések - állítja egy görög régész.

Matosz Besziosz, a Püdna ókori makedón városban folyó ásatások vezetője szerint az utóbbi hónapokban előkerült több olyan sír, amely arról vall, hogy 2300 évvel ezelőtt uralkodói utasításra tilos volt túl gazdag ajándékokkal ellátni a túlvilági útra induló elhunytakat.

Míg az i.e. 4. századi temetkezésekben rengeteg az arany ékszer, a csodaszép, művészi kivitelű amfora, és az elefántcsont-borítású ágyak is a sírok szokványos berendezési tárgyaihoz tartoztak, egy évszázaddal később, Kasszandrosz uralkodása alatt már szó sincs semmiféle halotti luxusról: a drága alapanyagokat olcsóbbak váltották fel, leginkább az agyag. "Az i.e. 4. század végén Kasszandrosz, az Athént elfoglaló makedón sereg főparancsnoka utasításban tiltotta meg a pompázatos síremlékeket, korlátozta a gyászszertartásra fordítható összegeket" - hangsúlyozta Matosz Besziosz.

Kasszandrosz (i.e. 355-297) Antipatrosz makedón katona és politikus, Nagy Sándor hadvezérének legidősebb fia volt. (Antipatrosz Nagy Sándor halála után a világhódító birodalmát vezető diadokhoszok egyike, az európai területek vezetéséért felelős sztratégosz volt, majd i.e. 320-tól haláláig az egész hellenisztikus birodalom kormányzója volt).

Mivel apja i.e. 319-ben nem rá bízta a Makedón Birodalom kormányzását, országa ellenségeitől kért segítséget. Kasszandrosz gyors katonai sikereket aratott, i.e. 318-ban elfoglalta Athént is, rövidesen pedig Makedóniát is megszerezte. Megölette III. Alexandrosz (Nagy Sándor) anyját, feleségét és fiát, feleségül vette Nagy Sándor húgát, Thesszalonikét, akiről egy újonnan alapított várost (Thesszalonikét) nevezett el. Bár a birodalmat már i.e. 319-317-ben megszerezte, a királyi címet csak i.e. 305-ben vette fel. I.e. 299-ben lemondott Görögországról, Makedóniát azonban haláláig birtokolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár