2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskori kovabányába kalauzolnak Miskolcon

2010. május 11. 16:10 MTI

Igaz különlegességekkel várják a múzeumok és kiállítások látogatóit májusban Miskolcon, ahol a Herman Ottó Múzeum központjában és a kiállítási épületében új tárlatokat nyitnak meg.

Tűzkövek a mélyből - az őskori kovabányászat lengyelföldön címmel május 19-én nyílik meg a Varsói Állami Régészei Múzeum időszakos kiállítása a Herman Ottó Múzeum központi épületében. Némedi Varga Zoltán múzeumi menedzser hangsúlyozta: Európa talán legnagyobb kovakő és az ebből készült tárgyak lelőhelye Lengyelország. A Varsói Állami Régészeti Múzeum több mint hetven éve kutatja a kovabányászatot, ezeket mutatja be a vendégkiállítás.

Európa legnagyobb kovabányájából és az ország egész területéről több ezer évvel ezelőtt készített késeket, nyíl- és dárdahegyeket és más kovakőből készült használati tárgyakat is láthatnak az érdeklődők. A bemutatott darabok mellett rövid szöveges információkat is kapnak a kovakövek kutatásairól, azok lelőhelyéről és valamikori bányászatáról, használatáról. Lengyelország legnagyobb kovakő bányájában a paleolitikumtól egészen a bronzkorig dolgoztak - tette hozzá.

A tárlat nem zárja le a múzeum májusi programsorozatát, május 15. és 16-án ugyanis részt vesznek a Múzeumok Majálisán, majd május 26-án és 27-én megrendezik a IV. Lillafüredi Kísérleti Régészeti Napokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár