2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orgonaavatással emlékeztek Albert Schweitzerre

2010. március 29. 15:09 MTI

A 135 éve született Albert Schweitzer (1875-1965) Nobel-békedíjas orvosra, teológusra, lelkipásztorra és orgonaművészre emlékeztek, s felavatták a Hermann László Zeneiskola orgonáját Székesfehérváron.

Az egész napos ünnepségsorozat emléktábla leleplezésével kezdődött, amelyet a tudóst orvosi és emberi példaképének tekintő Hernádi Mária főorvos rendelőjének falán helyeztek el. Az alkalomból Balogh Ibolya (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke emlékezett Albert Schweitzerre, aki az orgonának, "a fenséges hangszernek" is emblematikus megszólaltatója volt.

A legendás "fehér atya", a leprások gyógyítójának alakját idézte meg Újfalussy Ottó ciszterci plébános és Csomán István orvos. A rendezvény a Hermann László Zeneiskolában emlékkonferenciával folytatódott, amelyen Tóka Szabolcsnak, az intézmény igazgatójának köszöntője után Fabiny Tamás evangélikus püspök, egyháztörténész, Hans Chrisitian Stekel, a bécsi Bach zeneiskola igazgatója és Csomán István méltatta az orvos-művész életét, munkásságát.

Azt követően került sor a zeneiskola orgonáját felavató hangversenyre, amelyen Ella István Liszt-díjas orgonaművész tolmácsolásában Bach néhány orgonaművét hallhatta a közönség Bodonyi Katalin énekművész, Kozáry Ferenc színművész és a zeneiskola növendékeinek közreműködésével. A zeneiskola oktatásra és nemzetközi hangversenyek megrendezésére egyaránt alkalmas orgonáját Korb Gábor móri orgonaépítő mester készítette.

A hangszerek "királynője" 25,3 millió forintért, két ütemben készül el. Az első - már befejezett - ütemben hétszáz síppal szólaltatja meg a zeneműveket, a második ütemben pedig várhatóan a jövő év végére további 500 síppal bővül. A csodálatos hangú hangszer két manuálos, pedálos, mechanikus traktúrájú, csúszkaládás és elektromos regisztratúrával épült meg.

Elkészülésével Székesfehérvár és a zeneiskola régi vágya teljesült, a városban ugyanis 1986 óta van orgona tanszak. 1991-ben tettek először szakmai javaslatot orgona felépítésére, s a megvalósítás segítésére alapítványt is hoztak létre. A hangszer több alapítvány, számos intézmény, cég, magánszemély, valamint a székesfehérvári és a Fejér megyei önkormányzat, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával készült el.

A Hermann László Zeneiskolában jelenleg is nívós orgona oktatás folyik, 10 növendék vesz részt alap- és középfokon a képzésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár