2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfeledett szobrászművészre emlékeztek Budapesten

2010. március 16. 15:12

A dombóvári Szigeterdőben végleges helyére lelt Kossuth-szoborcsoport alkotója előtt március 12-én Budapesten másodszor tisztelegtek konferenciával.

A hosszú időn keresztül méltatlanul elfeledett művész sokoldalú és szerteágazó életművéről a fővárosi Budai Várban található Történeti Múzeumban látható "Kálvin hagyománya" című nagyszabású kiállításhoz kapcsolódó tudományos kísérőprogram keretében megtartott munkaülésen hallhattak az érdeklődők. Ennek apropóját az adta, hogy Horvay János 1909-ben maga is készített és küldött el kidolgozott tervet a genfi Reformáció Emlékműve nemzetközi Kálvin-szoborpályázatra. A később bronzba öntött modell a mostani tárlat egyik büszkesége, mely a budapesti Ráday Kollégium épületének kedvelt műtárgya.

A Történeti Múzeum, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület és annak Helytörténeti Múzeuma, valamint a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által közösen szervezett konferencián az előbbi intézmény főigazgatója, dr. Bodó Sándor és a dombóvári kistérség országgyűlési képviselője, Tóth Gyula személyesen, míg a rendezvény fővédnöki tisztségét magára vállaló Christian Mühlelthaler, a Svájci Államszövetség budapesti nagykövete levélben köszöntötte az ország különböző részeiből összegyűlt, csaknem százfős közönséget.

Az összejövetel első részében a Kossuth-kultusz változó történeti és felekezeti, valamint nemzetiségi vonatkozásait vázolták fel számos új megállapítással kor- és egyháztörténészek, valamint etnográfusok. A második felvonásban a korábban említett svájci emlékműről volt szó. A méltatlan feledés homályából lassan kiemelkedő szobrász szakmai kapcsolatait és műhelytitkait állította fókuszába a konferencia harmadik egysége. Ennek során a különböző hazai települések köztereit és sírkertjeit díszítő alkotásainak készítéséről, illetve azok restaurálásáról hangzottak el referátumok.

A művész a nagyszámú megrendelés teljesítésével csak úgy tudott megbirkózni, hogy korának legrangosabb és legmegbízhatóbb iparosaival dolgoztatott. Így az eddig kevésbé kutatott kivitelező fémöntödék és kőfaragó műhelyek is középpontba kerültek ezen az eszmecserén. Dr. Kriston Vízi József, a Dombóvári Helytörténeti Múzeum igazgatója a város Szigeterdejében végleges helyet kapott Kossuth-szoborcsoportot is készítő Auer kőfaragó dinasztiáról tartott előadást "Anyag és érték - márványban mért barátság" címmel.

A jelenlévők elhatározták, hogy hamarosan megalakítják a Horvay János Emlék Társaságot, melynek a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület lesz a házigazdája-szervezője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár