2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uniós pénzből újulhat meg a sümegi és a várpalotai vár

2010. február 7. 11:38 MTI

A sümegi és a várpalotai vár újulhat meg mintegy 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból, az erről szóló szerződéseket a napokban írták alá - közölte Pál Béla, a Közép- Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A közép-dunántúli operatív program keretében kiírt, a Régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatása címet viselő pályázaton négy Veszprém megyei nyertes projekt volt, az általuk elnyert uniós támogatás meghaladja a 2,2 milliárd forintot - összegezte a pályázat eredményeit Pál Béla.

A nyertesek közül a sümegi önkormányzat 682 millió forintot kapott a vár integrált turisztikai felújítására, a Szindbád Nonprofit Kft. pedig 624 millió forint uniós támogatással valósíthatja meg a várpalotai Thury-vár építészeti felújítását és látogatóbarát fejlesztését. A másik két megyei nyertes projektnek köszönhetően tovább folytatódik a pápai termálfürdő fejlesztése és kommunikációs központ létesül a veszprémi várban.

A sümegi vár fejlesztésére összesen 822 millió forintot fordítanak, a felújítás során a kisbástya védőtetőt kap, tervezik a felvonóhíd rekonstrukcióját, az Öreg-torony alsó termében a panoptikum fejlesztését, valamint a kápolna külső-belső felújítását, a nyílászárók cseréjét. A jelenlegi ajándékbolt helyén kap helyet a lovagterem, ahol fegyverkiállítást rendeznek be, hogy a 16-17. századból származó szúró- és vágófegyvereket bemutassák. A projekt részét képezi még hangosító- és fénytechnikai berendezések beszerzése, úgynevezett audioguide rendszer kiépítése. Emellett biztosítják a mozgáskorlátozottak feljutását a várba - közölte Papp Imre várkapitány.

A várpalotai Thury-vár műemlék épületét az uniós támogatással együtt összesen 734 millió forintból újítják fel. A földszinten kiállítótermek és egy étteremnek hasznosítható szárny létesül. Az épület felújított vizesblokkokkal, pelenkázóval, gyermekfoglalkoztatóval bővül. A második szinten rendezvény- és konferenciatermek létesülnek és egy ajándékboltot is nyitnak. A várudvaron szabadtéri színpad és filmszínház kap helyet - ismertette a beruházás részleteit Németh Árpád, Várpalota polgármestere.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár