2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utazás ősi szokás szerint

2009. december 28. 11:03

Természeti tájaink, tájba illő gazdálkodásunk és kultúrtörténeti bölcsességeink legjavát, valamint a hagyományaink újraértelmezésével lehetővé váló fokozatos építkezés lehetőségeit szemezgette ki Ambrus Lajos kötete, a Lugas - more patrio.

Természetszeretettel teli és mára nagyrészt feledésbe merült gazdálkodási bölcsességet és földművészeti hagyományainkat kedvelő olvasónak szól Ambus Lajos kötete, a Lugas - more patrio. Személyessége, derűs hangja miatt azonnal megszerethető olvasmány, amelyben Ambrus arra hívja fel a figyelmet „mennyi még a parlag, mennyi még a kihasználatlan potenciál mindenfelé az országban!”

A Kortárs kiadó remek Kortárs sorozatában megjelent kötet szerint kultúrtörténetünk és hagyományaink újraértelmezésével válik lehetővé az építkezés; s ezért éppenséggel rég elfeledett gazdálkodási és termesztési módok megőrzése és továbbépítése lehet legértelmesebb életcélunk. Az építkezés, az újratelepítés áhitata, környezetünk visszaalakítása egy élhető világgá már ki is jelöli a jelenlegi fősodortól merőben különböző létértelmezési szféránkat.

A szövegben őshonos szőlőkkel telepített lugasokat, többre érdemes hazai tájfajtáinkat (például a csókaszőlőt) ismerheti meg az olvasó, ősi szokás szerint – more patrio – együtt bandukolhat letűnt idők elfeledett alakjaival: Entz Ferenccel, Paget Jánossal, Gyürky Antallal. A fikciós műfaj tehát nem hiányzik, viszont rendre átcsap valóságosba. A családtörténeti fejezetek között egy zseniális család, az Asbóthok - Asbóth János (1768–1823), Asbóth Lajos (1803–1882), Asbóth János (1845–1911) - „három nemzedékének” históriáján merenghetünk. Egy másik írás egy elfeledett kézikönyveket porol le, Vályi András „királyi magyar universitásbéli professzornak” 1796 és 1799 között Budán megjelent három kötetes lexikonját.

Ambrus remek írásait a szerző felajánlásával a hazai gasztroblogok közül is figyelemre leginkább érdemes Food and Wine tette interneten is elérhetővé. Hagyományaink újraértelmezése, továbbépítése együttjár elfeledett gyümölcsösökhöz, szőlőlugasokhoz, pincékhez kapcsolódó történeti tudásunk megőrzésével. Erre buzdít Ambrus mindannyiunkat már a könyvborítón is: „Nosza barátaim, ha elolvastátok a könyvet, könnyebb lesz – rajta, vonuljatok ki az elhagyott szőlőhegyekre, és alaposan nézzetek körül. Számoljatok, mérlegeljetek, és azonnal vegyetek földet. Irtsatok dzsungelt. Telepítsetek szőlőt. Építsetek birtokot. Vágjatok bele! Szép, nemes, okos és értelmes életprogram.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár